A început amendarea șoferilor care folosesc telefonul mobil! Amenzi de 7.250 de lei

Poliția Rutieră a demarat o acțiune de verificare a șoferilor care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc. Amenzile nu au întârziat deloc să apară.

Citește și:

4 moduri în care poți să-ți conectezi telefonul mobil la mașină

Un gadget, noua fiolă! Poliția ar putea verifica dacă șoferul a folosit telefonul mobil în timpul unui accident

Una dintre cele mai de impact modificări suferite de Codul Rutier în 2019 privește interzicerea folosirii telefonului mobil în timp ce te afli în spatele volanului, ca măsură de reducere a accidentelor cauzate de această activitate și, implicit, de îmbunătățire a siguranței rutiere.

Începând cu 12 octombrie 2019, cei care sunt surprinși butonând telefonul mobil în calitate de participant la trafic riscă amenzi cuprinse în Clasa III de contravenții (2-3 puncte), cuprinse între 870 și 1.160 de lei. În cazul în care folosirea telefonului reprezintă una dintre cauzele care au dus la încălcarea altei reguli privind circulația autovehiculelor pe drumurile publice, sancțiunea crește semnificativ: 4-5 puncte de amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

Dacă în primele zile după intrarea în vigoare a legii toată lumea era atentă să nu încalce (din obișnuință) noua reglementare, după două luni lucrurile și-au reintrat în normal; cel puțin asta ne sugerează rezultatele acțiunii desfășurate de Poliția Rutieră pe 17 Decembrie în Capitală, în zona Piața Universității.

Atunci, polițiștii au urmărit în special dacă șoferii poartă centura de siguranță și dacă folosesc în mod corespunzător telefoanele mobile la volan – acestea pot fi folosite prin intermediul unui dispozitiv de tip hands free sau atunci când mașina este staținată, chiar și la semafor. În urma acțiunii de doar o zi au fost aplicate amenzi de 7.250 de lei, cumul a 32 de sancțiuni contravenționale. 22 dintre acestea au fost aplicate pentru nefolosirea centurii de siguranță, iar zece, pentru folosirea telefonului mobil în timpul condusului.

Nerespectarea obligației de a purta centura de siguranță este sancționată cu 2-3 puncte amendă (și 2 puncte de penalizare). Lipsa folosirii unui scaun de copil (cu prindere ISOFIX) în cazul transportului minorilor, sau, după caz, neasigurarea acestora cu centuri de siguranță, este se sancționează cu 4-5 puncte de amendă și 3 puncte de penalizare.

    Vasile says:

    Dar pe polițiștii de la locală Lupeni Hunedoara cine îi amendează că vorbesca telefon , lasă mașinile să staționeze în zona de acțiune a semnului de oprire interzisă.

Adaugă un comentariu