20 de automotoare noi vor circula pe căile ferate din România

Trenuri noi de călători vor circula pe căile ferate ale patriei. Compania Alstom va livra 20 de automotoare electrice și va asigura serviciile de mentenanță ale acestora pentru o perioadă de 15 ani.

Automotoarele sunt trenuri de călători care au integrată partea de tracțiune sub zona dedicată călătorilor, nemaifiind necesară o locomotivă care să tragă respectivele vagoane. Proiectul semnat împreună cu Autoritatea pentru Reformă Feroviară din România (ARF) vizează introducerea în circulație a 20 de rame Coradia Stream care vor funcționa în regim InterRegio.

“Noile trenuri electrice propuse vor contribui la un viitor mai modern și sustenabil în ceea ce privește transportul de călători în România” a declarat Gian Luca Erbacci, președintele Alstom Europa.

Fiecare tren Alstom Coradia Stream vine cu șase vagoane (cu podea joasă) și cu o capacitate totală de 350 de persoane, în timp ce viteza maximă operabilă este de 160 km/h. Mai important, trenurile Coradia Stream sunt echipate cu sisteme ERTMS (European Rail Traffic Management System) Level 2 de control al traficului. În total, compania a comercializat 3.300 de astfel de rame la nivel global, în timp ce 420 au fost comandate deja în țări precum Italia, Olanda sau Danemarca. Există și versiuni fără pantograf ale trenurilor Coradia Stream, acestea utilizând acumulatori sau pile cu hidrogen, pentru a permite utilizarea acestora pe liniile neelectrificate.

Valoarea inițială a contractului semnat este de 270 de milioane de euro, însă acesta poate fi extins cu încă 17-20 de trenuri dacă livrările se desfășoară conform planificării. În acest caz, valoarea proiectului ar putea depăși 700 de milioane de euro, bani ce includ costul ramelor electrice și a mentenanței extinse pe durata a 15 ani de exploatare. Primul astfel de tren are o dată stabilită de livrare pentru finalul anului viitor.

Adaugă un comentariu