Guvernul renunță la planurile actuale pentru Autostrada Comarnic – Braşov. Explicația Vioricăi Dăncilă

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că planurile inițiale pentru Autostrada Comarnic-Brașov nu vor putea fi puse în aplicare, astfel că realizarea drumului de mare viteză trebuie regândită de la zero. Întrebată când va fi inaugurată Autostrada Comarnic-Brașov, aceasta a recunoscut că nu poate estima vreun termen deocamdată.

Autostrada Comarnic-Braşov este în parteneriat public-privat. […] Eu am hotărât, împreună cu colegii mei, să scoatem din parteneriat public-privat, iar în prima şedinţă de CSAT [n.r. Consiliul Suprem de Apărare a Ţării] această autostradă să devină de importanţă naţională sau de infrastructură critică, astfel încât să putem să demarăm cât mai repede lucrările pentru această autostradă‘, a anunțat duminică premierul Viorica Dăncilă, citată de Adevărul.

 

Citește și:

LEGEA RADARELOR: modificări importante! Nimeni nu mai scapă!

Faci asta la volan şi te trezeşti direct FĂRĂ PERMIS pentru 90 de zile!

 

Prim-ministrul României a recunoscut că astfel de proiecte sunt întotdeauna amânate din cauza contestațiilor și consideră că alocarea de fonduri guvernamentale ar soluționa această problemă, accelerând întregul proces: „Birocraţia este destul de mare, procedurile sunt complicate, la noi s-a format această instituţie a contestaţiilor şi, pentru a trece de toate acest obstacole cred că soluţia este ca această autostradă să devină de importanţă naţională astfel încât să începem construcţia cât mai repede din fonduri guvernamentale‘.

Cu toate acestea, Viorica Dăncilă încă nu știe precis ce înseamnă „cât mai repede’ și a refuzat să aproximeze durata lucrărilor: „Nu pot să vă dau o perioadă, trebuie să văd votul din CSAT si pe urmă să fac o evaluare, dar vom ieşi cu o declaraţie publică după ce vom trece de CSAT‘.

Paul Dorneanu, președintele Asociației „Construim România, a explicat pentru Newsweek de ce parteneriatul public-privat era sortit eșecului de la bun început, în cazul Autostrăzii Comarnic-Brașov:

Investitorii au vrut să vadă dacă, din punct de vedere economic, este fiabilă. Traficul s-a dovedit prea redus, fiind axat pe turisme de weekend. Traficul de marfă, economic, care ar fi generat profit din taxele de autostradă, evită zona. Pe de altă parte, va fi terminată autostrada Sibiu – Brașov, care va rarefia și mai mult traficul către Brașov, a explicat Paul Dorneanu.

Cu alte cuvinte, era vorba despre o investiție prea mare care ar fi generat un profit prea mic, pe termen lung.

Conform planului inițial, autostrada Comarnic-Brașov urma să fie inaugurată în anul 2024. În lumina acestei schimbări strategice majore, rămâne de văzut care va fi noul termen-limită.

 

Sursa foto: Razvan Socol, via Wikipedia

Adaugă un comentariu