Benzina este mai scumpă ca în 2008, deși prețul barilului este de trei ori mai mic

Astăzi, benzina comercializată la pompă este mai scump ca în 2008, deși prețul barilului de petrol este de trei ori mai mic ca acum opt ani. Să fie oare un paradox? Rămâne de văzut.

În luna iulie, prețul barilului a scăzut cu aproximativ 7 procente, iar la început de august a mai existat o diminuare a prețului. În prezent, barilul de petrol este cotat la mai puțin de 50 de dolari, iar toată lumea se așteaptă ca prețul carburanților comercializați la pompă să scadă.

Chiar și în aceste condiții, prețurile practicate nu au scăzut foarte mult. În medie, prețul litrului de benzină a scăzut cu 3,5% în iulie, în timp ce al motorinei s-a diminuat cu doar 1,8 procente.

Citește și: Carburantul din Republica Moldova, miraj pentru românii din estul țării

„Şi într-o piaţa bine alimentată cu petrol cei aproape 500.000 de barili pe care îi va oferi Iranul, odată ce sancţiunile ar fi retrase, ar duce cotaţiile şi mai jos. Undeva la 40-45 de dolari pe baril’, spune Claudiu Cazacu, analist financiar.

Deși piața prezintă o cotație bună, în România, prețurile practicate rămân printre cele mai mari din regiune. Românii plătesc mai mult pentru benzină decât cei din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Luxemburg și țările baltice. Cât despre motorină, prețurile practicate în Germania și Franța sunt mai mici decât cele de la noi.

Citește și: Noul proiect de Cod Fiscal a fost retrimis în Parlament – Adio, carburanți mai ieftini

„În Europa şi nu numai, există o importantă componentă fiscală în preţul carburanţilor, benzină şi motorină. Noi avem cam 55% poate chiar 60%, acum, reprezentat de diverse taxe reprezentând acciza’, explică Ovidiu Dumitrescu, director general adjunct într-o firmă de brokeraj.

O explicație logică ar putea fi devalorizarea leului în raport cu dolarul, iar diminuarea prețului barilului de petrol urmând să nu afișeze efecte și în prețul carburanților de la pompă.

Via | Digi24