Noul proiect de Cod Fiscal a fost retrimis în Parlament – Adio, carburanți mai ieftini

În luna februarie a acestui an a fost prezentat proiectul noului Cod Fiscal. Dintre modificările majore, aminteam atunci scăderea TVA de la 24% la 19% plus o reducere a accizei în dreptul carburanților (20% la motorină, 8.62% la benzina fără plumb, 16.28% la benzina cu plumb).

Deși documentul a fost aprobat 100%, președintele Klaus Iohannis a decis retrimiterea proiectului în Parlament. Iată ce spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR,  despre efectele Codului Fiscal în versiunea actuală.

„Există câmp de negociere, de aceea cred că trimiterea în Parlament, spre reexaminare a Codului Fiscal, este un lucru înţelept. Este dreptul preşedintelui să facă acest lucru. Important e că instituţiile statului reacţionează, chiar dacă el a fost aprobat cu 100%. Este o măsură înţeleaptă decizia premierului de a organiza o sesiune extraordinară, pentru că Parlamentul hotărăşte, nu BNR sau Consiliul Fiscal”, a spus Isărescu, în cadrul unui eveniment organizat la sediul BNR.

“Codul Fiscal nu are niciun fel de problemă, dar pachetul de reduceri de taxe şi impozite este, din punct de vedere economic şi financiar, inaplicabil, pentru că nu poţi să pui în aplicare şase măsuri de acest fel. Nu e doar discuţia că se vrea sau nu se vrea reducerea de TVA de la 24 la 19%, asta ar însemna un deficit de 8,9 miliarde lei. Acestui cod fiscal îi lipseşte măsura. Aşa se conduce o economie de piaţă, trebuie măsură”, a completat Mugur Isărescu.

Via | Jurnalul

Adaugă un comentariu