BMW livreaza primele i8 – tehnologia farurilor cu laser debuteaza oficial cu acest moment

Într-o ceremonie organizată în această săptămână la BMW Welt, au fost livrate primele opt modele BMW i8. Evenimentul marchează astfel şi debutul pe şosele a primului automobil echipat cu faruri cu tehnologie laser.

 

Astfel, BMW i8 intră în istorie nu numai prin tehnologia de propulsie plug-in hibrid revoluţionară pentru un automobil sport şi pentru materialele folosite, dar şi ca primul automobil care duce tehnologia luminilor la un nou nivel. În timp ce versiunea de bază BMW i8 este echipată cu faruri LED integrale, farurile sunt disponibile opţional şi asigură o luminozitate dublă, cu un fascicul de până la 600m (comparativ cu 300m pentru LED). În plus, datorită noii tehnologii laser, este posibilă creşterea eficienţei energetice cu 30% în comparaţie cu luminile LED.

Faruri_laser_medium_1600x1067 (1)Pe lângă cerinţele reduse de energie, farurile laser BMW luminează şoseaua cu o putere semnificativ mai mare, dar fără a încălzi zona înconjurătoare. Diodele laser sunt de zece ori mai mici decât diodele luminoase convenţionale. Astfel, ele contribuie nu doar la reducerea spaţiului necesar pentru montare în interiorul farului, ci şi a masei. Dimensiunea suprafeţei reflectorului poate fi redusă de până la zece ori în comparaţie cu farurile LED. Acum, înălţimea reflectorului a fost redusă de la nouă centimetri (cât măsura anterior) la mai puţin de trei centimetri.

Lumina unui far laser este extrem de luminoasă, similară cu cea naturală din timpul zilei, un aspect perceput pozitiv de ochiul uman. Prin intermediul lentilelor speciale, diodele foarte performante emit un fascicul puternic în substanţa cu fosfor fluorescent din interiorul farului. Această substanţă transformă fasciculul într-o lumină foarte strălucitoare care este de zece ori mai intensă decât sursele convenţionale de lumină. Datorită proprietăţilor foarte intense şi aproape ideale ale fasciculului, diodele laser conferă o eficienţă şi mai mare întregului sistem asigurând un consum redus de energie. În plus, efectul de orbire este eliminat prin controlul electronic al fazei lungi cu ajutorul informaţiilor oferite de camera video frontală. BMW i8 este primul automobil de serie din lume care dispune de această tehnologie inovatoare a luminilor. În anii următori, şi alte modele BMW vor fi echipate cu acest sistem de lumini laser orientat spre viitor.

Adaugă un comentariu