Ce a pățit un bucureștean care a mers să-și schimbe permisul după ce și-a lăsat barbă?

Un bucureştean s-a prezentat în octombrie 2015 la Serviciu public de permise de conducere ca să şi-l înnoiască pentru că actul expirase. Solicitarea bărbatului a fost refuzată pe motiv că poza din buletinul de identitate nu mai corespundea cu realitatea. Acesta își lăsase barbă.

Se pare că cetățeanul a fost sfătuit să-și dea barba jos, dacă vrea să i se schimbe permisul. Ba mai mult, după spusele unui om al legii, există unii care se rad chiar pe loc, cu briciul pus la dispoziţie de instituţie, scrie Adevarul.

În mod ciudat, legea le dă dreptate polițiștilor. “…nu se poate da curs solicitărilor, deoarece fizionomia dumneavoastră nu corespunde cu fotografia din actul de identitate, iar potrivit articolului 19, litera h şi articolului 19 alineatul 2 din Ordonanţa de Urgenţă nr. 97/2005 actualizată este necesară preschimbarea documentului de identitate”, se specifică în lege.

În America, țara unde legile sunt destul de aspre mai ales după atentatele din 11 septembrie 2001, lucrurile stau altfel. Departamentul de stat al SUA speficifcă: “Noile fotografii sunt necesare doar dacă aspectul vi s-a schimbat semnificativ faţă de vechea fotografie. Creşterea bărbii sau vopsirea părului nu constituie o schimbare semnificativă. Dacă puteţi fi identificaţi în paşaport nu aveţi nevoie să-l schimbaţi sau să faceţi o fotografie nouă pentru o altă viză. Trebuie să aplicaţi pentru un nou paşaport sau să prezentaţi o nouă fotografie pentru viză, dacă: Aţi suferit o interventie chirurgicală facială semnificativă sau traumatisme; Aţi adăugat sau eliminat piercing-uri faciale numeroase / mari sau tatuaje; Aţi suferit pierderi sau creşteri semnificative de greutate; V-aţi făcut o schimbare de sex”.

Bucureșteanul are acum două variante: fie își va da barba jos, fie va merge până la CEDO în căutarea dreptății. Evident, pe barba lui.

Sursă: adevarul.ro

Adaugă un comentariu

Articole similare