Ce documente trebuie să prezentăm pentru a justifica deplasarea în afara localităţii. Răspunsul Poliţiei

Poliţia Română anunţă care sunt documentele care pot fi prezentate pentru a justifica deplasarea în afara localității.

Citește și

Așa ar arăta o Dacia 1300 dacă ar fi lansată în 2020!

Declarația pe propria răspundere nu este singurul document care poate fi cerut de autorităţile care verifică motivul deplasării.

La solicitarea personalului instituțiilor abilitate cu exercitarea controlului respectării interdicției, pentru justificarea deplasării în afara localității persoanele prezintă legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere cu privire la motivul deplasării, completată în prealabil, precizează Poliţia Română.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 394 din 18 mai 2020, privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19,

Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane, cu următoarele excepții:

a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;

b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;

c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;

d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;

e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;

f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri medicale;

g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;

h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

i) deplasarea pentru activități recreative sau sportive individuale desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit sau alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului tineretului și sportului sau al ministrului mediului, apelor și pădurilor, după caz;

j) deplasarea pentru participarea la evenimente familiale;

k) deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu;

l) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale, care nu se pot achiziționa din localitatea de domiciliu/reședință.

Unde găsesc declarația pe proprie răspundere și cum se completează

Declarația pe proprie răspundere în stare de alertă a fost modificată! Ce motiv important a fost adăugat și cum o completăm.

Declarația pe proprie răspundere este obligatorie din data de 15 mai doar pentru părăsirea localității. Diferența față de cea completată în timpul stării de urgență constă în motivele privind deplasarea în afara localității.

Declarația pe proprie răspundere a fost actualizată și include, la punctul 11, „asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice’.

Declarația pe proprie răspundere în stare de alertă a fost modificată

În plus, în noua formă publicată pe site-ul Ministerului de Interne, documentul poate fi completat și electronic, pe calculator/laptop și telefon. Descărcați de AICI noua formă a declarației.

Care sunt zonele metropolitane din România unde poți să circuli cu mașina fără declarație

Noile reguli valabile de la instituirea stării de alertă prevăd că oamenii pot circula în interiorul localităților şi in zona metropolitana fără declaraţii pe proprie răspundere.

Hotărârea emisă joi seară de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nu nominalizează zonele metropolitane din România. Libertatea vă spune care sunt, potrivit Băncii Mondiale, cele 22 de zone din România încadrate drept ‘metropolitane’ și localitățile din jurul orașelor mari pe care le cuprind.

Ce este zona metropolitană

Conform Legii 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, „zona metropolitană cuprinde teritoriul administrativ al orașului centru polarizator și al unităților administrativ-teritoriale cuprinse în zona de navetism a acestuia, la distanțe de până la 30 km, care respectă condiția de contiguitate spațială și în cadrul căruia s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri’.

Iată cele 22 de zone metropolitane din România și localitățile din jurul orașelor mari pe care le cuprind:

Zona Metropolitană Bacău

Zona Metropolitană Baia Mare

Zona Metropolitană Botoşani

Zona Metropolitană Braşov

Zona Metropolitană Bucureşti

Zona Metropolitană Cluj Napoca

Zona Metropolitană Constanţa

Citește mai mult pe auto-bild.ro

Adaugă un comentariu