Ce înseamnă TIR, Peco, Smart sau ARO – explicația abrevierilor

Te-ai întrebat vreodată ce înseamnă TIR? Sau Peco, sau Smart? Astfel de denumiri s-au integrat așa profund în limbajul cotidian, încât lumea le folosește ca pe cuvinte de sine stătătoare. Totuși, literele respective înseamnă ceva. În continuare, vom oferi explicația prescurtărilor câtorva termeni uzuali din domeniul auto.

Smart – Numele producătorului auto german nu înseamnă doar „deștept’, ci este o abreviere a sintagmei „Swatch Mercedes ART’. Explicația este că Swatch, compania producătoare de ceasuri, a avut în anii ’80 ideea de a introduce pe piață o mașină de oraș, cât mai mică posibil. Viziunea a devenit realitate grație colaborării cu Daimler-Benz AG, compania-mamă a lui Mercedes-Benz.

Ce înseamnă TIR?

TIR – Deși folosim acest cuvânt pentru a desemna camioane mari, numele propriu-zis este un acronim. Cele trei litere sunt inițialele cuvintelor „Transport Internațional Rutier’.

Conform definiției din Dicționarul Explicativ al limbii române, un tir este un „autocamion de mare tonaj pentru transportul internațional de mărfuri’. Confuzia dintre cei doi termeni se datorează faptului că autovehiculele respective au afișate posterior o plăcuță inscripționată „TIR’. Marcajul acela anunță că șoferul autocamionului deține un document (carnet TIR) care îi permite să transporte legal marfă între două sau mai multe state diferite. Practic, este un mesaj destinat autorităților.

MAN – Producătorul german de camioane și autobuze folosește pe bună dreptate o abreviere ca nume oficial. Denumirea completă a companiei este Maschinenfabrik Augsburg Nürnberg AG.

PECO – Când spui că tragi pe dreapta pentru a alimenta la peco, folosești – poate inconștient – un termen comunist. Acronimul provine de la sintagma „Produse Etilate cu Cifră Octanică’, aceasta fiind denumirea sub care erau cunoscute absolut toate stațiile de carburanți din România, pe vremea lui Ceaușescu.

ARO – Apropo de simboluri ale perioadei comuniste, producătorul de vehicule de teren cu sediul în Câmpulung-Muscel are tot un acronim pe post de nume. ARO înseamnă Auto România.

 

Citește și:

Parcare gratuită în București, pe timpul nopții – Primăria Capitalei a publicat proiectul

Ziua Poliției – Mesajul unui lider de sindicat: „Ne deplasăm la intervenții în coșciuge cu girofar

Amenzi mai mici pentru șoferi! Proiectul a fost adoptat tacit

Mașinile Volvo vor parca singure, dacă șoferul a consumat alcool

Istoric vehicul – aplicația RAR prin care poți verifica istoricul unei mașini

 

IVECO – Numele constructorului italian este frecvent menționat în sfera auto din România, dar probabil că puțini și-au pus vreodată întrebarea: „De unde provine numele mărcii?’. Pe modelul exemplelor de mai sus, IVECO este un acronim pentru Industrial Vehicles Corporation.

BMW – Probabil că ai mai căutat la un moment explicația acestei abrevieri, dar – dacă nu ești vorbitor de germană – este posibil să o fi uitat. Pentru reîmprospătarea memoriei, BMW înseamnă Bayerische Motoren Werke AG, ceea ce în română s-ar traduce prin Uzina Bavareză de Motoare SA.

TAF – Dacă ai întâlnit această prescurtare prin anunțuri pe site-uri de vânzări auto și nu știai ce înseamnă, află că este un acronim pentru Tractor Articulat Forestier.

Pentru explicația altor abrevieri din domeniul auto, precum ABS, TSI sau ESP, te invităm să citești acest articol.

 

Sursa foto: 123RF.com

    Togan says:

    Rectificati – PRODUSI ETILATI AI COMPUSILOR ORGANICI!!!

Adaugă un comentariu