Ce riști când circuli cu o mașină care nu este pe numele tău

Ai cumpărat o mașină la mâna a doua și nu ai avut timp să o înmatriculezi pe numele tău? Ar trebui să faci din asta o prioritate, pentru că te expui unor riscuri.

Legislația din România menționează că, atunci când o persoană cumpără un autovehicul la mâna a doua, trebuie să o înmatriculeze pe numele său în termen de 30 de zile. Dacă nu faci acest lucru, riști mai mult decât câteva puncte de amendă. Deși mulți șoferi amână înmatricularea pentru că este un proces laborios și neplăcut, ea trebuie făcută neapărat, dacă nu vrei să ajungi într-o situație limită.

Înmatricularea nu trebuie să fie un proces lung și care implică drumuri pe la birouri publice aglomerate. Dacă ai grijă să te informezi bine în prealabil, poți face înmatricularea în câteva zile. Desigur, există și variante mai simple, sub forma unor astfel de firme, care se ocupă de tot ce înseamnă înmatriculare, în locul tău. Actele ajung  direct la tine acasă sau la birou fără nicio bătaie de cap. Dacă, însă, chiar și cu variante atât de simple preferi să amâni trecerea mașinii pe numele tău, riști mai mult decât o amendă:

1.Durează mai mult să obții despăgubiri în cazul unui accident

În cazul în care un alt șofer te lovește și mașina nu este pe numele tău, vei obține despăgubirile cu întârziere și cu mai multe bătăi de cap. Pentru a putea demara procedurile de despagubire RCA, trebui să meargă la constatator fie persoana a cărui nume apare în talon și în carte, fie o persoană împuternicită de acesta cu o procură notarială. Rareori se întâmplă ca cei care amână înmatricularea să aibă procură de la fostul proprietar, așa că lucrurile se complică, iar despăgubirile vor fi primite cu întârziere.

2. Poliția îți poate reține talonul

Dacă circuli cu o mașină care nu este pe numele tău și ai comis o greșeală suficient de gravă (nu ai actele în regulă, ai modificari neomologate aduse masinii) și ești oprit de poliție, agenții îți pot reține talonul. În acest caz lucrurile se complică pentru că doar persoana din acte poate ridica talonul. Sau tu, dacă ai procură notarială de la proprietarul din acte.

  1. Amenda este de 6-8 puncte, însă se dă cu o singură condiție

Amenda în cazul în care circuli cu o mașină care nu este pe numele tău după termenul de 30 de zile pe care îl ai la dispoziție pentru a o înmatricula este de 6-8 puncte de amendă. Este o sumă destul de mare, însă dacă te gândești la celelalte neplăceri pe care ți le poate provoca amânarea înmatriculării, pare o nimica toată.

De altfel, amenda poate fi dată doar dacă trec cele 30 de zile de la achiziție, iar singura modalitate prin care polițiștii ar putea verifica acest lucru ar fi dacă vânzătorul a menționat pe spatele talonului data și „înstrăinat catre…’. În plus, amenzile de acest tip sunt rare, deoarece sunt multe persoane care pot susține că mașina e a unei rude sau că o folosesc temporar.

Sursa foto: Shutterstock

taguri
Adaugă un comentariu