Ce șanse sunt să fii lovit de fulger într-o mașină? | VIDEO

Descărcările electrice sunt extrem de periculoase pe timp de furtună. La nivel mondial, anual, mor zeci de oameni electrocutați.

Cele mai multe decese provocate de fulger au loc atunci când oamenii desfăşoară activităţi în aer liber. Și totuși, ești în siguranță în mașină?

Specialiștii spun că fulgerul poate lovi de la 16 kilometri distanţă iar cel mai bun loc în care vă puteţi adăposti este o clădire cu patru pereţi şi un acoperiş sau o maşină.

Automobilele nu au împământare. Astfel, există un mit conform căruia anvelopele sunt soluția salvatoare în cazul unui trasnet. Astfel, fulgerul intră în contact cu Pământul prin anvelope care sunt izolatori electrici. Cu condiția ca geamurile să fie închise. Acest mit este, conform specialiștilor, fals.

Faptul pentru care într-un automobil te simți protejat este pentru că mașina funcționează ca o cușcă Faraday, ridicând descărcarea de energie a fulgerului și conducând-o în jurul ocupanților vehiculului și până la sol.

Există însă și o excepție: mașinile decapotabile. Într-un astfel de automobil orice șofer sau pasager este expus unui potențial fulger.

Vezi AICI cum poate fi o mașină lovită de fulger!

Ești în căutarea unui automobil nou? Ai aici o ofertă variată! 

Adaugă un comentariu