Cel puțin până la finalul anului în curs, compensarea cu 50 de bani/litru a prețului combustibililor rămâne în vigoare.

Joi, 29 septembrie, a fost adoptată Ordonanța de urgență vizând prelungirea măsurii de compensare la pompă a prețurilor pentru litrul de benzină și cel de motorină până în decembrie 2022, inclusiv. Chiar dacă ponderea compensării în prețul combustibililor nu pare considerabilă, se pare că aceasta a reușit să producă un efect economic implicit ducând la stabilizarea prețurilor.

Premierul Ciucă a declarat: „A fost o decizie care a produs efecte. Am reușit să stabilizăm și chiar să scadă prețul la combustibil, preț care produce efecte pe tot lanțul și în felul acesta până la sfârșitul anului vom beneficia de aceeași măsură de compensare’.

Ordonanța stipulează continuarea integrării în tranzacții a unei reduceri de preţ în cuantum de 0,5 lei/litru, inclusiv TVA, de către operatorii economici care comercializează benzină şi motorină către clienții finali – persoane fizice şi juridice care achiziţionează combustibili pentru consumul propriu. De asemenea, este prevăzută instituirea unui mecanism de sprijin de la bugetul de stat, de 0,25 lei/litru (inclusiv TVA), pentru operatorii economici care acordă această reducere referitor la intervalul de timp cuprins între 1 octombrie 2022 și 31 decembrie 2022.

Începând de la 1 octombrie 2022, pentru livrările de benzină şi motorină efectuate în baza bonurilor de valoare pentru combustibili auto, reducerea de preţ va fi acordată prin livrarea unei cantități suplimentare de combustibil corespunzătoare contravalorii reducerii de preţ aplicabilă livrărilor respective, iar reducerea de preţ va fi transcrisă pe bonul nefiscal.

Adaugă un comentariu

Articole similare