Chiar dacă inspirația e retro, tehnica și conceptul sunt de evengardă: noul MINI Cooper Electric transmite un mesaj categoric.

Elementele de stil clasice MINI sunt acolo și planșa de bord găzduiește un singur mare cadran, dar asta este tot ce mai are în comun noul Mini Cooper Electric cu prima generație a modelelor britanice. Din toate celelalte puncte de vedere, MINI Cooper 2024 este sincronizat la viitor.

În fond, acum MINI Cooper Electric își propune să fie la fel de revoluționar pentru domeniul auto pe cât a fost la vremea sa primul MINI, cel proiectat de Sir Alec Issigonis. Cât de mare este schimbarea, dincolo de elementele tradiționale duse mai departe în designul mașinii? Probabil că saltul este cel mai bine ilustrat chiar de unicul cadran care se găsește pe planșa de bord. La vechiul MINI, acesta avea funcție de vitezometru și mai integra câțiva martori luminoși, nivelul de combustibil și kilometrajul. La modelul MINI Cooper Electric din 2024, vorbim despre un touchscreen multifuncțional rotund cu diametrul de 24 cm, numit MINI Interaction Unit, cu aspect configurabil care reunește toate indicațiile de bord și toate funcțiile multimedia la nivelul unor criterii premium actuale.

În centrul ecranului se află meniul de pornire, unde conţinutul personalizat poate fi selectat prin glisare în lateral. În secţiunea inferioară a ecranului se află bara de stare fixă care conţine elementele de meniu “Navigation”, “Media”, „Telephony”, “All Apps” şi, în funcţie de situaţie, “Home”, care pot fi selectate direct. Glisarea în sus de la marginea inferioară a ecranului dezvăluie o bată de instrumente, un proces cu care clienţii vor fi familiarizaţi de la multe dispozitive electronice de larg consum. Funcţiile preferate pot fi stocate aici şi apelate din nou rapid, de exemplu destinaţii de navigaţie, posturi de radio, dar şi funcţii de meniu. Bara de instrumente poate fi activată şi prin intermediul butonului stea de pe volanul multifuncţional. Zona de sus a ecranului este rezervată pentru conţinut relevant pentru condus, cum ar fi viteza automobilului şi informaţii importante despre starea acestuia. Disponibil opţional, Head-Up Display arată cele mai importante informaţii pentru conducător în câmpul său vizual.

Luminile de zi ale farurilor LED vin cu o tehnologie în premieră şi o imagine modernă. Grafica luminoasă orizontală face parte din echiparea Essential. Opţional, se poate comuta între trei designuri de lumini de zi, pentru un plus de personalitate. În plus, toate modurile de iluminare încep şi se termină cu o animaţie special orchestrată de bun venit şi rămas bun. Aceasta adaugă un nou element de a interacţiona cu modelul MINI chiar şi înainte de a intra în automobil.

Modelul MINI Cooper electric este disponibil în patru linii de echipare diferite. Linia Essential este evidenţiată de o abordare simplificată, şi aduce în prim plan o serie de detalii precum logo-ul în noua culoare Vibrant Silver. Noua gamă de culori subliniază modernitatea noului logo şi vine cu accente pozitive cu tonuri strălucitoare precum Sunny Side Yellow.

În timp ce linia Classic este definită în primul rând la interior, cea Favoured include detalii deosebit de expresive la exterior. Această variantă de echipare oferă noul design Spray-Tech, opţional, al acoperişului Multitone distinctiv al mărcii, cu o combinaţie de trei culori diferite, precum şi o grilă frontală în Vibrant Silver.

Linia John Cooper Works pune un accent maxim pe imaginea sportivă al MINI Cooper electric, cu un design distinctiv atât în faţă, cât şi în spate. Cadrul grilei frontale şi sigla în negru, acoperişul contrastant în Chili Red – inspirat de motorsport – şi dungile capotei specifice JCW, în roşu sau negru, oferă accente vizual distinctive.

Dotat cu un sistem de propulsie complet nou, noul MINI electric este disponibil în variantele Cooper E şi Cooper SE, aceasta din urmă având o putere şi o autonomie mai mari. Motorul electric de 135 kW/184 CP al MINI Cooper E generează un cuplu de 290 Nm, asigurând o accelerație de la 0 la 100 km/h în 7,3 secunde. Cu o putere de 160 kW/218 CP, MINI Cooper SE sprintează de la 0 la 100 km/h în 6,7 secunde, având un cuplu maxim de 330 Nm. Autonomia determinată conform ciclului de testare WLTP este de până la 305 de kilometri pentru MINI Cooper E pe baza bateriei de înaltă tensiune cu o capacitate de 40,7 kWh. La MINI Cooper SE, autonomia calculată creşte până la maximum 402 kilometri datorită unei capacităţi a bateriei de 54,2 kWh.

Adaugă un comentariu