Cinci invenții care au revoluționat industria auto

De-a lungul vremii, minți luminate au pus la cale invenții care au ușurat munca șoferilor și au revoluționat de-a dreptul industria auto la nivel mondial. Astăzi, sensul giratoriu, cauciucurile umflate cu aer sau centura de siguranță par invenții banale. Au fost însă vremuri când acestea nu existau. Iată cinci invenții incredibile la vremea lor:

1. Centura de siguranță

Inventatorul suedez Nils Bohlin a adus prima centura modernă, cu prindere în trei puncte, aceasta fiind montată, ca echipare standard, pe un Volvo 121, în 1959. De atunci, invenția a salvat milioane de vieți.

2. Sensul giratoriu

Sensul giratoriu a fost inventat în urmă cu mai bine de 100 de ani. Primele ronduri au fost  Columbus Circle din New York, în 1904, si Place de l”Etoile din Paris, în 1907. La început, acestea nu au fost foarte folositoare. Sensul giratoriu modern a fost introdus în 1966 in Anglia și șoferii au înțeles faptul că prioritate are cel care se află deja în sens.

gira

3. Cruise Control

Având la bază tehnologia folosită de James Watt la construirea locomotivelor, contorul a fost lansat de inventatorul american Ralph Teetor în anul 1945. Deranjat din cale afară că avocatul lui mărea viteza masinii și o incetinea in functie de ceea ce vorbea, acesta a pus la cale un sistem prin care automobilul să-și mențină viteza constantă.

4. Stopul pe frână

Nu se știe cine a fost cel care a inventat stopul pe frână însă acesta a luat amploare în anii ’70. În unele țări, legea obliga să existe un stop pe frână. Acesta are menirea să-l avertizeze pe cel din spate că umrează să oprească.

stop

5. Anvelopele

Cauciucurile umflate cu aer au fost inventate de John Dunlop in 1888, care le-a gandit pentru a echipa bicicletele. Frații Michelin au fost cei care le-au montat pe un automobil Peugeot în anul 1895. Ulterior, Charles Goodyear a făcut cauciucul vulcanizat.

dunlop

Articole similare