City Transformer: mașina pliabilă care poate fi parcată ca o motocicletă

City Transformer este o mașină cu propulsie electrică a cărei principală calitate este că nu ocupă mai mult loc decât o motocicletă atunci când este parcată.

Traficul din ce în ce mai aglomerat din marile metropole presează specialiștii să găsească soluții ingenioase pentru rezolvarea problemei spațiilor de parcare. O companie israeliană a realizat City Transformer, o mașină cu geometrie variabilă.

La o simplă apăsare pe buton, aceasta își poate micșora ampatamentul suficient de mult pentru a-i permite parcarea în locurile rezervate motocicletelor. După „transformare, lățimea lui City Transformer se reduce de la 1,48 metri la mai puțin de un metru.

Inovatorul vehicul poate acomoda două persoane în condiții de confort (dispune inclusiv de aer condiționat), putând fi condusă la viteze de până la 90 km/h în modul normal și până la 30 km/h atunci când este pliată. City Transformer cântărește circa 450 kg fără baterii și este foarte simplu de produs, având aproximativ 1.000 de componente, față de cele peste 30.000 ale unei mașini clasice.

Israelienii nu au finalizat încă planurile tehnice, prin urmare nu se știe cât de mare va fi bateria și cât va cântări. Inginerii israelieni apreciază însă că City Transformer va avea costuri de operare extrem de mici, de circa un euro pentru fiecare 100 km. Cu siguranță, modelul israelian ar fi o soluție foarte bună și pentru București, unde locurile de parcare sunt o problemă majoră, iar cea mai mare parcare subterană este prea puțin folosită.

 

Adaugă un comentariu

Articole similare