Asfalt, trotuare, școală smart, digitalizare, stații de încărcare pentru mașini electrice, energie verde. Sunt toate astea posibile într-o comună din România? Ei bine, da, la Ciugud.
Încă de la începutul anului ne-am propus în redacție să ajungem în comuna Ciugud, pentru a vedea și a afla la fața locului povestea acestei localități care pare să fie cu mai mulți ani înainte față de cele mai multe din această țară. Deoarece intenționăm să organizăm un târg de vehicule, utilaje șI tehnologii în construcții sub denumirea de CoBuild chiar la Ciugud, am avut astfel momentul perfect să mergem.
Desigur, absolut toți membrii redacției au dorit să vină, așa că am luat la test vreo două mașini șI am plecat să vedem dacă tot ceea ce se povestește este adevărat. Însă odată ajunși la Primăria Ciugud, aveam să aflăm că lucrurile stau chiar mai bine de atât și asta m-a făcut să vă povestesc experiența, pentru că lucrurile bune trebuie știute pentru a-i inspira și pe alții.
Comuna este cunoscută la nivel național pentru Școala Smart și conceptul de Smart Vilage, care au devenit deja un brand.
Dar fiindcă suntem revistă auto, o să începem cu povestea drumurilor și transportului. Dacă ești șofer, în Ciugud vei fi fericit, ai drumuri asfaltate peste tot, și când spun peste tot, mă refer inclusiv la drumurile agricole. Care este utilitatea? te-ai putea întreba. Păi în primul rând pentru cei care fac agricultură sau dețin ferme, pentru că nu vor mai înota prin noroaie, iar dacă ei nu vor mai ieși cu mizerie pe roți, și localitatea va avea drumuri mai curate, fără praf și pietre.
Deoarece drumurile șerpuiesc printre dealuri cu o priveliște deosebită, acestea pot fi folosite pentru superbe trasee de bicicletă, așa cum vezi prin Germania sau Franța. Dacă drumurile și trotuarele nu te mai impresionează, s-ar putea să-ți placă transportul în comun.
Acesta este integrat cu cel din Alba Iulia și funcționează după un program riguros, nu are voie să întârzie mai mult de 2-5 minute. În stația de lângă superba școală, despre care vă voi vorbi mai târziu, vei avea chiar un panou electronic unde este afișată în permanență ora la care vine autobuzul. Dar se va putea și mai bine, Primăria Ciugud împreună cu cea din Alba Iulia au depus un proiect, cu șanse mari de aprobare pentru cumpărarea a 22 de autobuze electrice care să deservească cele două localități.
Infrastructura de încărcare electrică nu este însă străină de Ciugud, în comună vei găsi trei stații de încărcare pentru mașinile electrice. Stația de încărcare din parcarea primăriei este alimentată preponderant cu energie de la panourile solare care acoperă parcarea. Atunci când nu încarcă mașina electrică a primăriei, pentru că, da, primăria folosește o mașină electrică pentru treburile zilnice, panourile alimentează cu energie primăria, totul, desigur, gestionat dintr-o aplicație, așa cum este normal pentru o primărie din viitor.
Intrigați de ceea ce am văzut, am intrat în primărie pentru a afla mai multe de la purtătorul de cuvânt, domnul Dan Lungu, care ne aștepta cu brațele deschise să ne spună povestea digitalizării din localitate. Soluțiile găsite de ei sunt atât de simple, că până și cei mai bătrâni din localitate știu să le folosească, astfel că peste 85% din relația cu primăria este gestionată online.
„Vinovat' de această reușită este Cardul Cetățeanului. Acest card conține toate datele unei persoane din localitate și cu el poți afla și achita orice ai de plată către primărie, taxe și impozite, salubritate etc., fără să te mai conectezi la computer sau să ai nevoie de un cont și parole. Tot ce trebuie să faci este să-l scanezi la unul din aparatele montate în magazinele din localitate sau în cele din țară și gata, operațiunea se execută imediat.
Poate că știți expresia „Dai un ban, dar stai în față', ei bine, la Ciugud vei da un ciuguban ca să stai în față la reciclat. Ce ar părea o glumă este, de fapt, o treabă foarte serioasă din proiectul Smart Vilage. Ciugubanul este o monedă virtuală, pe care o obții dacă reciclezi plastic, aluminiu și sticlă prin programul Verzulică. În acest RVM (Reverse Vending Machine) introduce materialele reciclabile și primești un număr de ciugubani, rata de schimb fiind de 1 ciuguban = 50 de bani reali.
Proiectul a fost implementat pentru a obișnui copiii să recicleze și astfel să formezi o generație responsabilă. Banii obținuți pot fi folosiți de copii doar în cadrul clasei pentru a încuraja proiectele în grup.
Dar poate cel mai frumos lucru din multitudinea de proiecte testate și implementate este Școala Smart. Aici au loc acțiuni de educare și responsabilizare a copiilor, pe care orice părinte din această țară și le-ar dori pentru copilul lui. Atunci când pandemia a lovit întreaga lume, inclusive România, și copiii au fost nevoiți să treacă la predarea online,
Ciugudul era pregătit pentru asta, avea deja toate clasele virtuale cu table smart și camere instalate. Preocuparea lor plecase de la grija pentru copiii care erau bolnavi, accidentațI sau care nu reușeau din motive întemeiate să fie prezenți la școală.
Când au vorbit prima dată la minister despre laboratoare cu realitate augmentată și predare la distanță, toată lumea a spus că astea sunt scenario din filmele SF, dar nu a trecut mult și toată țara a trebuit să gă- sească formule pentru a implementa asta. Desigur, lucrurile nu au mers ca unse, au trebuit să instruiască profesorii, să se lupte cu prejudecățile unora, dar lucrurile au început să funcționeze, iar acum totul se simte firesc.
Pentru că școala este destul de mică și nu există laboratoare, primăria a achiziționat un laborator cu realitate augmentată în care copiii pot învăța despre animale, anatomie sau pot călători virtual prin diferite locuri din lume.
La școala din Ciugud însă nu este totul numai despre digitalizare, aici se învață și democrație și asta pot spune că ne-a uimit mai mult decât toate proiectele. În cadrul școlii funcționează Primăria Copiilor pe principiul democrației participative. Asta înseamnă că în cadrul școlii se organizează alegeri exact cum fac șI adulții, și copiii își pot alege primarul, viceprimarul sau consilierii din cadrul școlii.
Asta nu este doar la nivel de joacă, aleșii copiilor învață să facă un buget și cu acel buget să gestioneze implementarea unor proiecte împreună cu primăria adulților. Ba mai mult, ei au dreptul de a convoca pe diferite probleme primarul, viceprimarul sau consilierii din primăria localității și este obligatoriu să fie consultați când se iau decizii legate de copii.
Și să nu credeți că nu au făcut-o deja. De fapt, educația la această școală are câteva principia de bază: 1) Copilul să vină cu drag la școală; 2) Părintele să înțeleagă rolul educației; 3) Copiii să învețe fără stres inutil; 4) Să nu le fie rușine de orice meserie; 5) Să nu plece din comunitatea rurală.
Ar mai fi multe de povestit despre ce se întâmplă la Ciugud, dar probabil că nu ne-ar ajunge paginile acestui articol. Ce ar mai fi important de știut este faptul că dacă o localitate dorește să învețe de la ei cum au construit proiectele, ce greutăți au întâmpinat, există un program de mentorat cu oricine dorește să afle. La acest moment au accesat acest program peste 300 de consilii locale. Deci este nevoie doar de dorința de a face ceva pentru comunitatea locală și resursele se vor găsi.