Cod galben de vremea rea în 19 județe

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o avertizare cod galben de vânt puternic în 19 județe, valabilă luni 6 ianuarie, între orele 06.00 și 22.00.

În intervalul menționat, în Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și în sudul Moldovei, vor fi intensificări ale vântului cu viteze în general de 55 – 65 km/h, iar pe arii restrânse, îndeosebi pe litoral, rafalele vor depăși 75…80 km/h. Judeţele vizate sunt Argeş, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Galaţi, Hunedoara, Ialomiţa, Mehedinţi, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vâlcea şi Vrancea.

În Carpații Meridionali și în Carpații de Curbură, vântul va continua să prezinte intensificări, temporar cu viteze de peste 70…80 km/h, iar zăpada va fi spulberată. Potrivit ANM, intensificări ale vântului vor mai fi în sud-estul țării și în noaptea de luni spre marți (6/7 ianuarie) și în cursul zilei de marți (7 ianuarie), în general cu viteze de 40…50 km/h, iar pe litoral rafalele vor depăși 55…60 km/h. De asemenea, meteorologii au prelungit codul galben de ninsori pentru Moldova şi zona montană, până luni, la ora 22.00. Tot până atunci se menţine şi informarea meteorologică de vânt puternic, care se va înregistra în întreaga ţară.

Vă reamintim că prevederile Codului rutier impun folosirea anvelopelor de iarnă dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate. Cu alte cuvinte, nu contează în ce perioadă a anului se circulă, ci exclusiv condițiile meteo din acel moment.

taguri
Adaugă un comentariu