Cât este amenda dacă circuli fără anvelope de iarna pe drumuri acoperite cu zăpadă sau polei

Vremea rece a adus zăpadă și polei în unele regiuni ale țării, iar lege prevede că în aceste condiții este obligatoriu să ai mașina echipată cu anvelope de iarna. Iată ce riști dacă ești surprins de vremea nefavorabilă fără să ai anvelope de iarna.

Conform Codului rutier, anvelopele de iarnă sunt obligatorii dacă drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. De asemenea, vehiculele de transport marfă cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, precum și vehiculele de transport cu mai mult de nouă locuri trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate. Cu alte cuvinte, nu contează în ce perioadă a anului se circulă, ci exclusiv condițiile meteo din acel moment.

Citește și:

Suferi de aceste boli? Te poate costa permisul! Iată condițiile

5 sfaturi esențiale pentru conducerea pe timp de ceață

O metodă inedită ca să scapi de punctele de penalizare de pe permis

Șoferii începători ar putea rămâne fără permis mai ușor

ANAF verifică toate mașinile second-hand aduse în țară

Conducătorii auto care nu respectă Ordonanța Guvernului nr. 5/2011 și circulă fără anvelope de iarna pot primi între 9 și 20 de puncte de amendă, ceea ce se traduce prin valori cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. Aceasta deoarece fapta este considerată de gravitate maximă, fiind încadrată în grupa IV de amenzi, cele mai mari în cazul persoanelor fizice. În același timp, agentul reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare, eliberând șoferului o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație. Conform Codului rutier, certificatul va fi restituit în momentul în care șoferul dovedește că și-a echipat mașina cu anvelope de iarna sau alte echipamente antiderapante certificate, după caz. Mult mai dureros este că asiguratorii pot alege să nu despăgubească o daună prin RCA dacă vinovatul nu folosea anvelope adecvate pentru iarnă în momentul producerii accidentului.

Pentru a îndeplini condițiile legale, anvelopele de iarna sau allseason montate pe mașină trebuie să fie inscripționate M+S (Mud + Snow), M.S. sau M&S.

 

    CEZAR60 says:

    60 de ani am circulat cu un singur fel de cauciucuri , acum tusesc daca nu la schimb ……….!

Adaugă un comentariu