5 sfaturi esențiale pentru conducerea pe timp de ceață

Ceața poate constitui o problemă majoră atunci când te deplasezi cu mașina, mai ales dacă experiența la volan nu este foarte bogată. Cum răcirea vremii aduce cu sine aproape întotdeauna vremea cețoasă, e bine să vă pregătiți puțin înainte de a pleca la drum. Iată cele mai importante sfaturi pentru conducerea pe timp de ceață.

1. Ceața fiind o problemă de vizibilitate, trebuie combătută exact în acest plan. Este esențial, așadar, să fii cât mai vizibil și să vezi, la rândul tău, cât mai bine. Folosirea corectă a luminilor de ceață pare să nu se predea la școala de șoferi, deci iată cum trebuie procedat: proiectoarele de ceață, acolo unde există în dotarea mașinii, trebuie aprinse obligatoriu, împreună cu faza de întâlnire (fază scurtă). Nu este acceptabilă folosirea proiectoarelor de ceață doar împreună cu luminile de staționare. Nu folosi luminile de drum (faza lungă), pentru că acestea vor înrăutăți și mai mult vizibilitatea, mai ales pe timp de noapte. Dacă farurile au înălțime reglabila, reglează-le să bată cât mai jos.

2. Luminile de ceață din spate sunt esențiale pentru ca mașină ta să poată fi observată de la distanță, dar, dacă deja e cineva care merge în spatele tău, ar fi o idee bună să te gândești la ochii celui de la volan și să le stingi. E mai bine pentru  siguranța ta ca cel din spate să îți vadă mașină și ceea ce se află în față lui decât să meargă cu o lanternă roșie băgată în ochi.

Citește și:

Video | Accident grav pe DN2, surprins de o cameră de bord

VIDEO: Ce a pățit un șofer care a intrat cu mașina pe șina de tramvai

ANAF verifică toate mașinile second-hand aduse în țară

Un Duster al Poliției Locale a fost inscripționat eronat și a amuzat internauții

Ți-ai pierdut permisul? Iată ce poti face pentru a-l recupera în cel mai scurt timp!

 

3. Similar, asigură-te că parbrizul este curat. Dacă la vizibilitatea slabă datorată ceții se adaugă un parbriz murdar, condițiile pentru dezastru sunt îndeplinite. O idee bună este să verifici periodic starea ștergătoarelor: dacă acestea se deteriorează vor lăsa urme pe parbriz, afectând și mai mult vizibilitatea.

4. Redu viteză. În funcție de cât de deasă e ceața, viteza de deplasare în siguranță poate scădea extrem de mult. Totuși, nu este o idee bună să mergi exagerat de încet, în acest caz mașină ta devine un obstacol pe drum, care ar putea fi observat prea târziu de cei care vin mai repede din spate. Ideal este să mergi în coloană, păstrând o distanță de siguranță suficient de mare față de mașina din față. Dacă drumul are o singură bandă pe sens, evită depășirile. Dacă cineva merge mai încet decât tine, mai ales dacă este vorba de un șofer profesionist, ar trebui să îți dea de gândit: redu și mai mult viteză.

5. Dacă ești singur pe drum și ceața este atât de deasă încât ți se pare că nu poți continua drumul în siguranță, nu te opri în șosea. Caută o benzinărie, o parcare sau, și mai bine, un drum lateral pe care poți staționa în siguranță. O mașină staționată pe marginea drumului în situații fără vizibilitatea poate constitui un real pericol pentru siguranță, atât a ta, cât și a celorlalți participanți la trafic.

    Gigi says:

    Punctul 2 e o mare prostie. Daca il deranjeaza lampa de ceata pe timp de ceata, atunci sta prea aproape de tine si in cazul unei franari de urgenta, nu e in siguranta nici el, nici tu.
    Singurul moment in care se aplica e pe timp de noapte cand nu e ceata.

Adaugă un comentariu