Noul Cod Rutier: Amenzi uriașe pentru șoferii care montează acest sistem pe mașină

O nouă lege, care a intrat deja în vigoare, prevede sancțiuni uriașe pentru șoferii care montează pe mașină sirene sau girofaruri fără a avea acest drept. Acum, această faptă este considerată la fel de gravă precum conducerea în stare de ebrietate sau depășirea limitei de viteză cu 50 km/h.

Dacia Arkana – ce surpriză se pregătește la Mioveni?

Incredibil! Cum se fură la pompele din România când angajatul benzinăriei îi spune șoferului: Pot să vă ajut?’

Noul act normativ, publicat vinerea trecută în Monitorul Oficial, este intitulat „Legea nr. 152/2019 privind aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 21/2014 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice’. Pe scurt, este vorba despe o modificare a Codului Rutier.

 

Citește și:

LEGEA RADARELOR: modificări importante! Nimeni nu mai scapă!

Faci asta la volan şi te trezeşti direct FĂRĂ PERMIS pentru 90 de zile!

 

Printre altele, această lege înăsprește pedepsele pentru șoferii care folosesc necorespunzător sisteme speciale de avertizare sonoră sau luminoasă, precum girofaruri. Încălcarea acestei reguli este sancționată cu amendă contravențională din clasa a IV-a, deci între 1.305 – 2.900 lei.

În aceeași categorie sunt incluse contravenții precum conducerea în stare de ebrietate, circularea cu defecțiuni majore la frâne/direcție sau depășirea limitei de viteză cu peste 50 km/h.

În plus, șoferii care nu respectă această regulă se vor alege automat cu permisul suspendat timp de 90 de zile.

Potrivit Codului Rutier, sirenele și girofarurile nu pot fi montate decât pe vehicule din următoarele categorii: poliția, jandarmeria, poliția de frontieră, ambulanța, serviciul de medicină legală, protecția civilă, MApN, SRI, SPP și Administrația Națională a Penitenciarelor, autoturismele cu gabarit depășit și cele care transportă substanțe periculoase.

Legea nr. 152/2019 poate fi consultată integral la acest link.

 

Sursa: avocatnet.ro

Adaugă un comentariu