Noul Cod Rutier: Aceste instituții publice nu mai pot folosi girofar pe mașini

Intrată în vigoare luni, noua versiune a Codului Rutier elimină anumite instituții publice din lista autorităților ce pot folosi girofar pe propriile mașini.

Publicată vinerea trecută în Monitorul Oficial, Legea nr. 152/2019 aduce o serie de modificări Codului Rutier. Printre altele, anumite autorități nu își mai pot dota vehiculele cu semnale speciale de avertizare luminoase. Acest drept a fost retras în cazul autoturismelor ANAF și ale procurorilor din Ministerul Public.

 

Citește și:

LEGEA RADARELOR: modificări importante! Nimeni nu mai scapă!

Faci asta la volan şi te trezeşti direct FĂRĂ PERMIS pentru 90 de zile!

 

Astfel, mașinile Agenției Naționale de Administrare Fiscală și cele ale procurorilor din Ministerul Public nu mai pot folosi girofaruri de culoare albastră când se deplasează pe drumuri publice.

În continuare, sistemele de avertizare luminoasă vor rămâne montate pe autoturismele din următoarele categorii: poliția, jandarmeria, poliția de frontieră, ambulanța, serviciul de medicină legală, protecția civilă, MApN, SRI, SPP și Administrația Națională a Penitenciarelor, autoturismele cu gabarit depășit și cele care transportă substanțe periculoase.

Altă noutate impusă prin Legea nr. 152/2019 este aplicarea unor sancțiuni drastice în cazul șoferilor care montează pe mașină sirene sau girofaruri, fără a avea acest drept. Acum, fapta este considerată la fel de gravă precum conducerea în stare de ebrietate.

 

Sursa: avocatnet.ro / Sursa foto: Johnnyjohnny1919, via Wikimedia Commons

Adaugă un comentariu