Conduci un tractor agricol fără permis? Nu e infracțiune!

Curtea Constituțională a României (CCR) a decis recent că textul infracțiunii de conducere fără permis este contrar Constituției, pentru că din acesta lipsesc referi la două categorii importante de vehicule: tractoarele agricole și cele forestiere.

Conform avocatnet.ro din cauză că au fost omise de la sancționare tractoarele agricole și cele forestiere, dar și pentru că se poate pedepsi penal cel care conduce un tractor un baza unui alt tip de permis, dar nu și cel care nu are permis deloc, judecătorii CCR au decis să lase fără efecte concrete aceste prevederi, urmând ca Guvernul și Parlamentul să se preocupe de modificările legislative necesare.

CCR a decis recent că infracțiunea prevăzută de Codul penal de conducere fără permis este neconstituțională, întrucât nu se referă la două categorii de vehicule: tractoarele agricole și cele forestiere. Așadar cei care conduc tractoare agricole sau forestiere fără un permis nu comit o infracțiune.

Decizia CCR va deveni generală și obligatorie odată cu publicarea sa în Monitorul Oficial, iar primul său efect, după publicare, va fi suspendarea prevederii declarate neconstituțională.

Adaugă un comentariu