Coreenii au declanșat un desant de automobile electrice: Kia EV3, EV4 și EV5. Occident electrificat, ia-o pe asta!

Asta înseamnă să lucrezi la scară mare și cuprinzător: Kia tocmai a prezentat trei noutăți cu propulsie electrică vizând segmente de piață dintre cele mai disputate. Este vorba despre seria Kia EV5, alături de care au mai fost expuse conceptele Kia EV3 și Kia EV4, cu statut de concept (bine, acel gen de concept care anunță lansarea iminentă a variantelor de serie).

În seria de filme „Terminator', tema momentului „Judgement Day' revine negreșit de-a lungul unei succesiuni de alterări a liniilor temporale care descriu confruntarea deintre oameni și mașini. Aici nu avem de-a face cu o confruntare explicită, ci doar cu eforturile celor de la Kia de a-și adjudeca o cotă de piață cât mai extinsă în viitorul electromobilității.

În cazul Kia, vorbim despre evenimentul numit „EV Day' referitor la strategia globală a mărcii privind automobilele EV. Printre altele, Kia a anunțat că vrea să organizeze anual câte un EV Day. Ce s-a întâmplat la primul? Au fost prezentate Kia EV3, EV4 și EV5 (așezați-vă liniștiți – sau nu? – doar cel din urmă este vehicul gata de producție).

Kia EV Day 2023 a avut ca punct de maxim interes debutul seriei Kia EV5. Este vorba despre un SUV electric compact pentru familiile mileniale (Generatia Y). Kia EV5 este construit pe platforma tehnică EV deja cunoscută a mărcii, numită E-GMP. Având un design modelat după filosofia proprie și originală a mărcii. „Opposites United', EV5 combină versatilitatea excepțională și confortul remarcabil cu tehnologia avansată, performanța dinamică și sisteme de siguranța de avangardă pentru a oferi un automobil cu caracteristici armonios integrate.

Habitaclul seriei Kia EV5 reimaginează complet spațiul interior al automobilului. Inspirându-se din designul SUV-ului mai mare EV9, lansat recent, Kia EV5 oferă o dimensionare interioară generoasă, care este mai aproape ca și concept și execuție de tema „home lounge' decât de un habitaclu auto tradițională.

Producția modelului EV5 se va desfășura atât în China, cât și în Coreea de Sud, iar piața chineză va avea acces la trei variante: standard, cu autonomie extinsă și AWD cu autonomie extinsă. Modelul standard, echipat cu un pachet de baterii de 64 kWh și un motor de 160 kW, este de așteptat să aibă o autonomie de 530 km per încărcare, conform standardelor CLTC – China Light Duty Vehicle Test Cycle (China). Modelul cu autonomie extinsă, cu o baterie de 88 kWh și același motor de 160 kW, își propune să atingă o autonomie de 720 km per încărcare. Modelul AWD cu autonomie extinsă va avea un pachet de baterii de 88 kWh și o putere combinată de 230 kW, cu un motor pentru axa față de 160 kW și un motor pentru axa spate de 70 kW. Cu propulsia AWD, Kia vizează o autonomie de rulare de 650 km pe baza standardelor CLTC. În plus, Kia EV5 oferă posibilitatea încărcării rapide, permițând o revitalizare a bateriei de la 30% la 80% din capacitate în 27 de minute.

Cât despre Conceptul EV3, acesta reprezintă viziunea mărcii pentru un crossover compact electric capabil să îmbine în manieră firească latura practică și bucuria de a conduce. Kia EV3 și-a psopus să ofere utilizatorilor tehnologia și designul SUV-ului „navă-amiral' Kia EV9, într-o formă compactă și accesibilă. Deși o astfel de abordare poate părea neverosimilă pentru unii, furnizarea de soluții de design creative și inovatoare prin fuzionarea surselor aparent contrastante se află în centrul filosofiei de design „Opposites United' dezvoltată de Kia. Și în cazul conceptului Kia EV3, designerii Kia s-au inspirat într-o mare măsură de la pilonul „Joy for Reason' al filosofiei de design.

Conceptul Kia EV4 materializează simplu și convingător ideea „Power to Progress' inclusă în filosofia de design „Opposites United'. Această abordare alimentează crearea de produse inovatoare care transcend stabilirea de noi standarde pentru designul automobilelor individuale, mai degrabă intenționând a redefini sectoare întregi. Acesta este, în esență, cazul conceptului Kia EV4.

Formatul său cu patru uși sugerează că ar trebui să fie clasificat ca sedan. Cu toate acestea, liniile puternice și de impact ale modelului reprezintă nu doar un alt sedan, ci un tip complet nou de sedan electric, care reprezintă un simbol al inovației. Aspecte precum grila evocatoare joasă, silueta alungită și dinamică și spoilerul tehnicizat al plafonului, toate atributele amintesc de mașinile sport de curse și afirmă statutul lui Kia EV4 ca un tip complet nou de sedan electric.

Interiorul prezintă o structură orizontală elegantă și spațioasă, încorporând elemente de design stilate care pune conducătorul și preocupările sale legate de conducere pe primul nivel de prioritate. Pentru a realiza acest lucru, designerii Kia au plasat un panou de control al aerului condiționat care poate fi ascuns în consola centrală atunci când nu este utilizat și au aplicat orificii de aerisire „pin-style' care oferă flexibilitatea de a schimba structura, printre alte rafinamente ale designului interior.

Adaugă un comentariu

Articole similare