Protejează-te de coronavirus! Cum să-ți igienizezi mașina în timpul pandemiei

Autoturismul dumneavoastră poate fi un mediu perfect pentru formarea bacteriilor și a virușilor. Fie că vă utilizați mașina pentru activități personale sau în scop de ride-sharing și taximetrie, este important de știut că interiorul mașinii trebuie să fie curățat cât mai bine cu putință, pentru a micșora riscul răspândirii temutului coronavirus.

Din păcate, multe persoane neglijează interiorul mașinii atunci când merg la spălătorie, optând doar pentru un spălat exterior. Chiar și așa, există șoferi care își spală foarte rar sau chiar niciodată mașinile. După cum vă puteți imagina, acele mașini reprezintă un focar de infecție la interior.

Recomandarea noastră ar fi ca în această perioadă să evitați spălătoriile, deoarece aici se folosesc în mare aceleași cârpe pentru toate mașinile spălate. Așadar, există șansa să vă îmbolnăviți cu Covid-19 și dacă aveți ghinionul să urmați la rând după o persoană purtătoare. Ca să nu mai menționăm și riscul la care se supun angajații spălătoriilor.

Există mai puține riscuri dacă ne igienizăm singuri autoturismul. Pentru a înlătura bacteriile cu ușurință, va trebui să folosiți substanțe antibacteriene alături de șervețele sau cârpe. Există sub mai multe forme:

  • șervețelele umede antibacteriene: sunt cel mai ușor de folosit și pot fi depozitate ușor în mașină;
  • soluții dezinfectante în recipiente cu pulverizator: au un efect puternic, dar aveți de nevoie de cârpe sau șervețele uscate pentru a le aplica. Recomandăm o rolă de prosoape de bucătărie pentru a nu păstra cârpele folosite în mașină. Textilele umede reprezintă un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor;
  • soluții specializate pentru detailing auto: acestea sunt extrem de eficiente și folositoare, dar de cele mai multe ori sunt deosebit de scumpe;
  • săpun simplu cu apă: aceasta este probabil cea mai ieftină și mai eficientă metodă pentru a scăpa de bacterii.

După ce v-ați aprovizionat cu toate soluțiile necesare de curățare ar trebui să folosiți un set de mănuși chirurgicale în timpul aplicării soluțiilor. De asemenea, toate deșeurile/gunoaiele găsite în mașină ar trebui atinse doar cu ajutorul mănușilor.

În primul rând ar trebui să dezinfectați toate mânerele ușilor autoturismului precum și zona portbagajului. La interior va trebui să insistați în zona volanului, a schimbătorului de viteze, a cotierei, a comenzilor de închidere/deschidere a ușilor și de urcare/coborâre a geamurilor, a comenzilor sistemului de climatizare și a unității media. În cazul în care autoturismul dumneavoastră este folosit pentru ride-sharing, ar trebui să acordați o atenție deosebită locurilor din spate. Ar trebui să dezinfectați zilnic bancheta, dar și spătarele scaunelor din față, acolo unde ar putea ajunge o sumedenie de bacterii în urma unui strănut sau a unui pasager care tușește.

Folosiți un suport de pahar pentru a depozita o sticlă de gel antibacterian pentru mâini și utilizați-l cât mai des. Acesta ar trebui să fie obligatoriu în cazul mașinilor de companie și, în general, a celor folosite de mai mulți șoferi.

Așa cum autoritățile recomandă să ne spălăm pe mâini timp de 20 de secunde, această regulă trebuie să fie respectată și în timpul dezinfectării autoturismului. Așadar, frecați suprafețele bordului, volanul, butoanele și scaunele cu încredere. În același timp, nu ar trebui să uitați de plafon, de mochetă și de preșurile autoturismului dumneavoastră. Acestea pot fi curățate și cu șampon pentru covoare și mochetă.

În același timp, înainte de a vă urca într-un alt autoturism (cursă ride-sharing, taxi sau chiar și cu un prieten), folosiți un șervețel pentru a deschide ușa și analizați rapid starea de curățenie interioară a mașinii. Dacă pare că interiorul acela n-a mai fost spălat de multă vreme, refuzați cursa. Nu are rost să vă puneți viața dumneavoastră și a familiei în pericol din pricina unei persoane care nu-și îngrijește mașina.

Întreaga planetă se confruntă cu o situație fără precedent. Pandemia de coronavirus are potențialul de a afecta o bună parte a populației și deja a provocat mii de decese până la această oră. În acest moment, situația este destul de delicată și pe teritoriul țării noastre, deoarece numărul persoanelor infectate cu virusul Covid-19 a trecut de 101, iar astfel a fost instituit scenariul trei în lupta cu virusul originar din China.

Autoritățile recomandă evitarea deplasărilor pe cât posibil și respectarea cu strictețe a igienei personale. De asemenea, contactul cu celelalte persoane trebuie limitat, iar dacă vă aflați într-un loc aglomerat, respectați, dacă este posibil, o distanță de cel puțin un metru față de oamenii din jur.

Sursă foto: Youtube

Adaugă un comentariu