Curând vom vedea o mașină redutabilă evoluând în competițiile românești: Toyota Yaris GR, deja o valoare solidă confirmată în WRC.

Showroom-ul Toyota București Nord a găzduit prezentarea oficială a primului exemplar Toyota GR Yaris ce va concura în 2023 în Campionatul Național De Raliuri și în Campionatul Național de Viteză în Coastă Masters. La bord se va afla echipajul format din Cătălin Ienășel și Adrian Diaconescu.

Cei doi, împreună cu dealerii Toyota București Nord și Lexus București Nord, vor marca astfel o premieră importantă pentru motorsport-ul din România, pilotând, respectiv susținând, primul exemplar Toyota GR Yaris pregătit pentru participarea în 2023 în Campionatul Național De Raliuri și în Campionatului Național de Viteză în Coastă.

După multiple victorii în etapele Campionatului Mondial de Raliuri și mai ales după câștigarea în 2022 atât a titlului mondial la piloți cât și la constructori în WRC, performantul automobil dezvoltat de TOYOTA GAZOO Racing ajunge și în competițiile autohtone datorită proiectului coordonat de echipajul Cătălin Ienășel / Adrian Diaconescu.

Pregătirea mașinii a durat peste patru luni, timp în care a fost montat un rollcage omologat, au fost aplicate puncte suplimentare de sudură pentru rigidizarea caroseriei, montarea unei transmisii secventiale X Shift, instalarea unor calculatoare ECU Syvecs pentru controlul motorului si al sistemului de tracțiune integrală, precum și adaptarea componentei software a acestor calculatoare în concordanță cu specificațiile mașinii. Datorită acestor modificări, în versiunea de putere maximă, motorul dezvoltă aproximativ 300 CP (putere limitată de restrictorul de 36 mm aferent reglementarilor de la clasa Național 11 din Campionatul Național de Raliuri).

“Transformarea unei Toyota GR Yaris de stradă într-un vehicul de competiție pentru raliuri și viteză în coastă a fost o provocare extraordinară, dar cu ajutorul echipei mele tehnice și în special a copilotului meu Adrian Diaconescu, am reușit să depășim toate obstacolele și să obținem o mașină care va lăsa o amprentă puternică pe retina fanilor motorsportului din România. Le mulțumesc din suflet partenerilor noștri pentru încrederea acordată în acest proiect și pentru sprijinul lor necondiționat în toate etapele dezvoltării mașinii noastre de curse” a precizat Cătălin Ienășel.

Încununarea acestui efort va avea loc odată cu debutul în cadrul primei etape din Campionatul Național de Viteză în Coastă Masters, de la Râșnov, în weekendul 22-23 aprilie. Ulterior debutului, calendarul competițional al mașinii mai include 4 prezențe în Campionatul Național de Raliuri (la clasa Național 11) și 2 prezente în Campionatul Național de Viteză în Coastă Masters.

Adaugă un comentariu

Articole similare