De ce la viteze mari avem impresia că roțile mașinilor se învârt invers?

Cui nu i s-a întâmplat, ca atunci când vede un automobil care rulează cu viteză să trăiască cu impresia că roțile mașinilor se învârt invers? Mai ales în imaginile înregistrate cu o cameră de luat vederi. Acest fenomen are însă o explicație cât se poate de logică.

În majoritatea cazurilor în care automobilele rulează la televizor se poate oberva ca deși o mașină merge într-o direcție, roțile rulează în cealaltă direcție. La mijloc este însă doar o iluzie optică.

Explicația este simplă: camerele înregistrează imaginile nu continuu, ci prin capturarea unei serii de imagini în succesiune rapidă. La multe camere de filmat este vorba despre 24 de cadre pe secundă, adică 24 de rotații pe secundă. Fiecare dintre spițele roții completează o rotație completă la fiecare 1/24 secunde. Filmările realizate la mai mult 30 de cadre pe secundă acoperă mai mult decât capacitatea ochiului uman și viteza nu mai permite surprinderea celorlalte cadre.

Astfel, atunci când o roată pare să se rotească într-o direcție opusă rotației sale naturale, este pentru că fiecare spiță a fost ajustată cu câteva grade față de poziția pe care a ocupat atunci când a avut loc ultima înregistrate a camerei de filmat.

În limba engleză, efectul poartă denumirea de „wagon-wheel effect’. Roțile se vor învârti invers doar dacă sunt iluminate artificial, iar efectul apare din cauză faptului că lumina este de fapt pulsatorie, iar ochiul percepe doar o parte din imaginile roţii care se învârte.

Vezi AICI IMAGINI!

Adaugă un comentariu