Drumul expres Brăila-Galați, licitat la preț-record! Cât va costa un kilometru

Proiectul drumului expres Brăila-Galați a fost scos la licitație de către CNAIR, iar prețul pentru cei 11 kilometri este cel mai… generos de până acum.

Citește și:

Ministrul Transporturilor promite 180 km de autostradă în 2019. Câți vom primi, de fapt

Autostrada A1 Deva-Sibiu o ia la vale. Din nou

Suntem obișnuiți deja ca estimările de buget pentru proiectele de infrastructură rutieră să fie exacerbat de mari, iar timpii de execuție să fie nesatisfăcători în raport cu prețul cerut. Asta nu înseamnă, de exemplu, că nu poate să ne mai mire nimic. 

Spre exemplu, proiectarea și execuția drumului expres Brăila-Galați au fost scoase la licitație, valoarea contractului fiind de 530.312.447,16 lei (fără TVA). Drumul care leagă cele două municipii nu are nici măcar 11 kilometri lungime. 

Asta înseamnă, prin rotunjire, cam 48,2 milioane de lei pentru fiecare kilometru de asflat turnat. Ca termen de comparație, proiectul pentru drumul expres Craiova-Pitești, cu o lungime de 121 de kilometri, a fost licitat pentru 3,7 miliarde de euro; prețul pe kilometru ar fi de 6,7 milioane de euro, sau 31,1 milioane de lei. Un contract care deja rămâne în urmă.

Termenul de execuție și garanție pentru drumul Brăila-Galați este de 94 de luni, cu 70 mai multe decât drumul Craiova-Pitești.

Adaugă un comentariu