Chestionare auto si examen auto – Cum obții permisul de conducere, pentru fiecare categorie în parte

Ai hotărât să te înscrii la școala de șoferi pentru a obține, în sfârșit, permis de conducere? Procesul este destul de lung și întortocheat, dar ai ajuns în locul potrivit! În continuare, sperăm să răspundem tuturor întrebărilor pe care le ai cu privire la examenul auto.

Examen auto – pentru ce categorii de vehicule poți obține permisul?

În primul rând, trebuie să știm precis pentru ce categorii de autoturisme se eliberează permis de conducere, deoarece diferențele de masă, dimensiune, manevrabilitate, tehnologie și scop dintre vehicule solicită abilități și pregătiri diferite din partea șoferilor. Concret, un cetățean român poate obține permis auto pentru următoarele categorii:

1) AM – moped;

2) A1 – motocicletă cu o capacitate care nu depășește 125 cmc și o putere care nu depășește 11kW;

3) A2 – motocicletă cu puterea maximă de 35 kW, cu un raport putere/greutate care nu depășește 0,2kW/kg și care nu este derivată dintr-un vehicul având mai mult decât dublul puterii sale;

4) A – motocicletă cu sau fără ataș;

5) B1 – autovehicul cu trei/patru roți, cu masă proprie de peste 400 kg (dar nu mai mare de 550 kg), echipat cu un motor cu ardere internă cu capacitate cilindrică mai mare de 45 cmc sau cu orice alt motor cu o putere echivalentă ori viteză prin construcție mai mare de 50 Km/h;

6) B – autovehicul a cărui masă totală nu depășește 3.500 Kg și al cărui număr de locuri pe scaun, în afara conducătorului, nu depășește 8;

7) BE – ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 Kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 Kg;

8) C1 – autovehicul a cărui masă totală depășește 3.500 kg, dar nu este mai mare de 7.500 Kg. I se poate atașa o remorcă a cărei masă totală nu depășește 750 Kg;

9) C1E – ansamblu alcătuit dintr-un autovehicul trăgător din subcategoria C1 și o remorcă a cărei masă totală este mai mare de 750 kg, fără a depăși masa proprie a autovehiculului trăgător;

10) C – Autovehicul a cărui masă totală este mai mare de 3.500 Kg. I se poate atașa o remorcă a cărei masă totală este mai mare de 750 kg;

11) CE – ansamblu compus dintr-un autovehicul trăgător din categoria C și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată este mai mare de 750 kg;

12)D1 – autovehicul destinat transportului de persoane, cu minimum 9 locuri pe scaune, dar maximum 16 (cu excepția locului șoferului);

13) D1E – ansamblu format dintr-un autovehicul trăgător din subcategoria D1 și o remorcă a cărei masă totală depășește 750 kg, cu condiția ca masa totală a ansamblului să nu depășească 12.000 kg, iar masa totală a remorcii să nu depășească masa proprie a autovehiculului trăgător. În acest caz, remorca nu este destinată transportului de persoane.

14) D – autovehicul destinat transportului de persoane, cu minimum 8 locuri pe scaune, în afara locului conducătorului. I se poate atașa o remorcă a cărei masă totala nu depășește 750 Kg;

15) DE – ansamblu constând dintr-un autovehicul trăgător din categoria D și o remorcă a cărei masă totală este mai mare de 750 Kg. Remorca nu trebuie să fie destinată transportului de persoane.

16) Tr – tractor, mașini și utilaje autopropulsate agricole, forestiere sau pentru lucrări;

17) Tb – troleibuz;

18) Tv – tramvai.

Examen auto – vârsta minimă necesară

Înainte de a începe procedura înscrierii la școala de șoferi, candidatul trebuie să știe vârsta minimă necesară pentru a putea conduce vehiculele din fiecare categorie. Potrivit Art. 20(3) din OUG nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, șoferii vehiculelor de tip AM, A1 și B1 trebuie să aibă minimum 16 ani împliniți.

Cei care optează pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E sau Tr trebuie să aibă cel puțin 18 ani.

Legea prevede un prag minim de 24 de ani împliniți pentru conducătorii de motociclete din categoria A. Există alternativa de a avea doar 20 de ani împliniți, cu condiția ca aceștia să aibă o experiență de cel puțin 2 ani în conducerea motocicletelor din categoria A2.

Șoferii de vehicule din categoriile C, CE, D1 și D1E trebuie să aibă minimum 21 de ani. Acest lucru este valabil și în cazul triciclurilor cu motor, din categoria A.

În ultimul rând, candidații la permis auto de cateogria D, DE, Tb sau Tv trebuie neapărat să fi împlinit vârsta de 24 de ani pentru a se putea urca la volanul acestor autoturisme.

Împlinirea acestor vârste minime este obligatorie în momentul susținerii examenului, însă candidații se pot înscrie la școala de șoferi cu 3 luni mai devreme. Aceștia pot urma cursurile, pot exersa rezolvarea de chestionare auto și chiar pot lua lecții practice de condus, dar trebuie să își aștepte ziua de naștere pentru a susține examenul propriu-zis. Aceste condiții sunt prevăzute în regulamentul de aplicare al OUG 195/2002.

Examen auto – ce trebuie să conțină dosarul de examen

După absolvirea școlii de șoferi, pentru a putea susține examenul auto, candidații trebuie să alcătuiască și să depună un dosar ce cuprinde următoarele acte:

  1. fișa medicală (eliberată de una dintre policlinicile agreate de Poliția municipiului de care aparțineți);
  2. fișa de școlarizare (valabilă un an de zile de la data absolvirii cursurilor) emisă de școala de conducători auto în cadrul căreia a absolvit cursurile de pregătire teoretică și practică;
  3. avizul psihologic;
  4. certificatul de cazier judiciar, în termenul de valabilitate și, după caz, copia hotărârii judecătorești de condamnare, rămasă definitivă, în cazul condamnării la pedeapsa închisorii cu executare sau la pedeapsa amenzii, copia biletului de liberare sau a documentului care atesta executarea pedepsei amenzii;
  5. două fotografii tip permis de conducere;
  6. copie după BI sau CI pe format A4, diplomă de studii, permis de conducere (dacă este cazul);
  7. chitanța de plată a contravalorii taxei de examen auto;
  8. chitanța de plată a contravalorii permisului de conducere.

 

Examen auto – ce presupune proba teoretică?

Examenul pentru obținerea permisului presupune susținerea unei probe teoretice de verificare a cunoștințelor (chestionare auto) și a unei probe practice de verificare a aptitudinilor și a comportamentului, în funcție de categoria solicitată.

Proba teoretică presupune chestionare auto cu un număr diferit de întrebări particularizate pentru fiecare categorie în parte, după cum urmează:

a) Pentru categoriile AM, A1, A2 și A, testul cuprinde 20 de întrebări, ce trebuie rezolvate în maximum 20 de minute. Candidatul trebuie să răspundă corect la cel puțin 17 întrebări pentru a fi declarat „admis’;

b) În cazul categoriilor B, B1, C, C1, Tr, D, D1, Tb şi Tv, examenul de chestionare auto include 26 de întrebări, timpul de soluționare fiind de 30 de minute. Candidații trebuie să ofere măcar 22 de răspunsuri corecte pentru a promova examenul;

c) Testul dedicat categoriilor BE, C1E, CE, D1E și DE cuprinde 11 întrebări, la care candidații trebuie să răspundă în maximum 15 minute. De asemenea, trebuie neapărat să răspundă corect la cel puțin 9 întrebări.

Aceste chestionare auto tratează noțiuni elementare cu privire la regulile de circulație rutieră, noțiuni de mecanică, cunoștințe de prim-ajutor, conduită preventivă, dar și conduită ecologică. Practic, candidații trebuie să știe câte puțin din toate, accentul punându-se pe regulile de circulație.

Un bun mod de a te pregăti pentru proba teoretică este să exersezi în timpul liber rezolvarea cât mai multor chestionare auto. Zicala „Repetiția este mama învățăturii’ se va dovedi valabilă, în acest caz – vei constata că, tot trecând prin aceleași întrebări, începi să reții răspunsurile corecte fără a depune prea mult efort.

Secțiunea „Chestionare Auto’ de pe site-ul Auto Bild îți pune la dispoziție multe astfel de chestionare auto, prin care să îți poți verifica cunoștințele în contextul unor situații concrete din trafic. Nu strică să treci prin ele și dacă ai deja permis de conducere, s-ar putea să descoperi că ai uitat câteva noțiuni.

Din statisticile prezentate de reprezentanții DRPCIV, deducem că românii chiar ar avea nevoie să exerseze rezolvarea de chestionare auto: doar 30% dintre candidați au absolvit proba teoretică în 2018, adică o promovabilitate cu 20% mai mică față de anul 2017.

Examen auto – ce presupune proba practică?

Proba practică urmărește aplicarea cunoștințelor teoretice în situații reale de trafic sau în cadrul unui poligon special amenajat. Candidații trebuie să efectueze anumite manevre indicate de polițistul examinator, pentru a demonstra că stăpânesc abilitățile necesare pentru a circula pe cont propriu pe drumurile publice.

Candidații la permis de conducere pentru categoriile A1, A2 și A trebuie să susțină proba practică atât în poligon, cât și pe traseu.

Obținerea permisului pentru categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb și Tv presupune desfășurarea examenului practic doar pe traseu.

În cazul categoriei AM (moped), lucrurile sunt mai simple. După ce candidații absolvă proba teoretică de chestionare auto, etapa practică nu le cere să își dovedească aptitudinile decât în poligoane special amenajate. Cu alte cuvinte, nu trebuie să facă nicio demonstrație în trafic.

În cazul categoriei B, candidații sunt declarați „admiși’ la proba practică dacă acumulează cel mult 20 de puncte de penalizare în timpul examenului.

În ce privește proba practică de conducere a motocicletei/motociclului în poligon, candidații trebuie să parcurgă traseul în maximul 3:30 minute și să cumuleze maximum 15 pucte de penalizare, pentru a absolvi această fază a examenului.

 

Citește și:

Taxa auto – Când intră în vigoare și cine trebuie să o plătească?

Noi reguli pentru transportul în comun: călătorii „urât mirositori vor fi amendați

Salonul Auto de la Geneva 2019 – Cele mai spectaculoase mașini

Rabla Plus 2019 – Până când trebuie depuse cererile de înscriere în program

Primul serviciu românesc de car sharing între persoane fizice

 

 

Examen auto – poți conduce și vehicule din alte categorii?

Anumite permise de conducere sunt valabile și pentru alte categorii față de cea principală pentru care s-au susținut examenele teoretic (chestionare auto) și practic.

Spre exemplu, cei care obțin dreptul de a conduce vehicule din categoria A le pot conduce și pe cele de tip A1 sau A2. În mod similar, permisul auto pentru categoria B este valabil și pentru categoria B1, cel pentru categoria C se aplică și autoturismelor de tip C1, iar cel pentru categoria D acoperă și categoria D1. Practic, permisul de conducere destinat unei anumite categorii conferă dreptul de a conduce și vehiculele din subcategoriile incluse în aceasta.

În continuare, să ne axăm pe categoria B, care include mașinile cel mai des întâlnite pe șoselele din România.

Acest permis este valabil nu doar pentru autoturismele clasice, ci și pentru tricicluri cu motor având o putere de peste 15 kW. Condiția este ca deținătorul permisului să aibă cel puțin 21 de ani împliniți.

De asemenea, șoferii avizați să conducă mașini de tip B au dreptul de a circula și cu vehicule din categoria Tr (mașini și utilaje agricole), cu masa totală de cel mult 3.500 kg, cărora li se poate atașa o remorcă cu masa totală de maximum 750 kg.

După cum am precizat anterior, permisul pentru B poate fi folosit și pentru a circula cu un vehicul din subcategoria B1.

Dacă ai rămas cu anumite neclarități, poți găsi mai multe informații pe site-ul oficial al DRPCIV (Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor). Aici poți efectua și o simulare a probei teoretice, în rubrica „Servicii online’, dacă ai rezolvat deja lista de chestionare auto de pe site-ul Auto Bild.

 

Sursa foto: 123RF.com

Adaugă un comentariu