Programul Rabla Plus 2019: Primele informații despre restricțiile sale

Programul Rabla Plus 2019 este și el în lucru la Ministerul Mediului, iar primele informații despre acesta anunță noi reguli și restricții.

Spre deosebire de Programul Rabla 2019, va fi impusă o restricție drastică a emisiilor de CO2 permise pentru mașinile eligibile. Practic, cei care vor să cumpere o mașină hibridă și să primească ecobonusul de aproape 5.000 de euro vor trebui să aleagă un model cu emisii CO2 de maximum 70 de grame pe kilometru conform standardului WLTP. Până acum, limita era de 50 de grame de CO2 pe kilometru, dar era conform standardului NEDC, calculat diferit de WLTP.

În orice caz, bugetul Programului Rabla Plus 2018 ar ajunge pentru achiziția a 2.000 de mașini electrice. Anul trecut, românii au cumpărat 370 de mașini pur electrice și 97 de hibride plug-in prin intermediul Rabla Plus. România are cel mai generos bonus din întreaga Uniune Europeană pentru achiziția de vehicule ecologice. Alte țări au aplicat cu succes strategii similare, dar bonificațiile acordate au fost mai mici.

În unele țări din Europa, a fost aplicat un sistem de reducere a taxelor pentru cei care cumpără vehicule ecologice. Între timp, în SUA, șoferul unui model ecologic are posibilitatea accesării unei benzi speciale de pe autostrăzi, rezervată în mod normal vehiculelor cu mai mulți pasageri, chiar dacă este singur în vehicul.

Ecobonusul de aproximativ cinci mii de euro este așteptat să aibă o valoare de 20.000 de lei și este acordat automobilelor hibride plug-in. Între timp, pentru vehiculele pur electrice, este acordat un ecotichet de 45.000 de lei, adică aproape 10.000 de euro. Evident, la fel ca la ecobonusul pentru hibride plug-in, valoarea acestei bonificații nu poate depăși 50% din prețul contractat al vehiculului.

Indiferent ce alte programe pregătesc primăriile, Programul Rabla Plus nu poate fi cumulat cu niciun alt proiect care finanțează sau încurajează în vreun fel achiziția de mașini electrice sau hibride plug-in în afară de Rabla Clasic. Practic, dacă Primăria Capitalei va acorda un bonus pentru achiziția de mașini noi, acesta nu va putea fi cumulat cu ecobonusul sau ecotichetul de la Programul Rabla Plus 2019.

Rabla 2019 ar putea primi doar mașinile cu ITP valabil

Uite ce SURPRIZĂ pregătește DACIA!

VEDETELE sunt în DELIR: Uite ce mașină și-a luat!

SĂRBĂTOARE MARE la DACIA! Ce s-a întâmplat AZI?

Adaugă un comentariu

Cauta masina