Cum verifici valabilitatea rovinietei simplu și rapid?

Rovinieta este denumirea generică sub care este cunoscut tariful pentru utilizarea infrastructurii de transport rutier. Acesta trebuie plătit obligatoriu pentru toate autovehiculele care folosesc rețeaua de drumuri naționale din România.

Citește și:

De ce trebuie să rotim anvelopele la schimbul periodic?

La revedere, BMW Seria 3 Gran Turismo!

Carburanții își schimbă denumirile din 12 octombrie

O metodă inedită ca să scapi de punctele de penalizare de pe permis

Un SUV Bugatti – o posibilitate reală

Bentayga V8 diesel nu va mai fi disponibil în Europa

Samsarii câștigă 45 de milioane de euro pe an din măsluirea kilometrajului

 

În România, circulația vehiculelor pe drumurile naționale și autostrăzi este condiționată de plata rovinietei, care este în esență dovada plății taxei de drum. Recent, legislația care reglementează tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere a fost schimbată, dar obligativitatea cumpărării rovinietei a rămas. Mai precis, dacă nu plătești rovinieta, riști o amendă consistentă, de până la 4.500 de lei.

Rovinieta poate fi achiziționată de la orice subunitate a CNAIR (Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere), de la benzinăriile Rompetrol, MOL, OMV Petrom, Socar și Lukoil. Sau poate fi achiziționată prin SMS trimis de la un telefon care funcționează în rețelele Vodafone, Orange, Telekom și Digi.

O altă modalitatea de achitare a rovinietei se află în mediul online. Există mai multe site-uri unde se poate plăti.

Însă, de cele mai multe ori, șoferii uită să verifice valabilitatea rovinietei atunci când pleacă la drum. Din fericire, aceasta se poate verifica foarte ușor pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Valabilitatea rovinietei se poate verifica imediat dacă se introduce numărul de înmatriculare al autoturismului precum și seria de șasiu a acestuia. De asemenea, platforma online cere un cod de verificare individual pe care trebuie să-l introduceți la orice accesare.

După introducerea corectă a datelor necesare, va fi afișată valabilitatea rovinietei actuale precum și categoria acesteia.

Adaugă un comentariu

Cauta masina