Cum se acordă stelele Michelin în Ghidul Verde pentru România

Michelin a lansat săptămâna aceasta noul Ghid Verde pentru România, o listă detaliată a obiectivelor turistice care trebuie vizitate măcar o dată în viață. Acestea sunt etichetate cu un anumit număr de stele, sugerând excursioniștilor cât efort merită depus pentru a ajunge acolo. Totuși, cum de este un producător de anvelope expert în turism? Și pe ce criterii se acordă, mai precis, stelele Michelin?

Potrivit autoevolution.com, totul a început în 1900, când frații Michelin au lansat prima ediție a ghidului ce le purta numele. Acesta era oferit gratuit clienților la achiziționarea oricărui set de anvelope și furniza informații practice destinate șoferilor, precum: hărți, instrucțiuni de schimbare a roților, localizarea service-urilor auto, a benzinăriilor ș.a.m.d.

Sistemul notării cu stele a fost introdus în 1926, iar în 1933 a fost adoptat formatul de maximum 3 stele, utilizat până în ziua de azi. O atracție (fie ea restaurant, monument istoric sau altceva) este notată cu o stea atunci când criticii Michelin consideră că merită vizitată, atunci când turistul se află prin apropierea ei. Două stele sugerează că merită chiar să te abați de la drumul tău pentru a vizita locul. Calificativul absolut, trei stele, desemnează o atracție atât de impresionantă, încât merită să planifici o întreagă călătorie numai pentru a ajunge acolo.

Există două versiuni diferite ale Ghidului Michelin: Ghidul Roșu și Ghidul Verde. Primul este cel mai cunoscut în cultura populară, fiind axat pe restaurantele de top dintr-o anumită țară. De cealaltă parte, Ghidul Verde se concentrează mai mult pe turism, dar recomandă – cu această ocazie – și diverse localuri sau magazine în care să poposești atunci când călătorești.

Citește și:

 

Totuși, pe ce criterii sunt acordate aceste stele Michelin de către specialiști? „Indiferent de ghid sau de destinaţie, stelele sunt întotdeauna acordate în conformitate cu aceleaşi criterii Michelin: impresia pe care i-a făcut-o vizitatorului la sosire, renumele sitului, patrimoniul său cultural, comoditatea şi confortul oferit vizitatorului, autenticitatea şi farmecul sau, calitatea de primire precum şi de alţi factori’, aflăm dintr-un comunicat oficial al companiei.

Varianta lansată zilele trecute este cea de-a doua ediție a Ghidului Verde Michelin pe România, publicată la opt ani după tipărirea primeia. Este disponibilă în librării și online și cuprinde o serie de noutăți față de prima ediție: Valea Marei și Valea Maramureșului (3 stele); Parcul Național Retezat (2 stele); Castrul Porolisum (2 stele); Ulpia Traiana (2 stele); Salina Turda (2 stele); Cascada Bigăr (2 stele).

Adaugă un comentariu