Excavatoarele Volvo – Istorie, tradiție, inovație, fiabilitate și viitor

Volvo Construction Equipment (Volvo CE), care face parte din grupul Volvo, este unul dintre cei mai importanți producători mondiali de utilaje pentru construcții. Compania se mândrește în mod justificat cu tradiția sa inginerească veche de peste 180 de ani, bazată pe know-how-ul și priceperea deosebită de a lucra cu precizie, moștenite de la o generație la alta de ingineri. Totodată, 180 de ani de tradiție inginerească înseamnă 180 de ani de extindere a gamei de produse, de inovație continuă canalizată spre găsirea de noi și mai bune soluții în ceea ce privește profiturile clienților, siguranța la locul de muncă și protecția mediului.

Volvo CE profită de sinergiile acumulate în urma achizițiilor făcute, adoptând o calitate dovedită a produselor și o construcție robustă, la care adaugă treptat propriile tehnologii de ultimă generație, în special cele privind grupurile de propulsie Volvo, sistemele hidraulice de lucru, cabinele Volvo și cunoștințele de service, transmiterea datelor operaționale și siguranța în muncă.

 

TRADIȚIE, ISTORIE, VALORI

Istoria de după al doilea război mondial a Volvo CE este, fără îndoială, legată de dezvoltarea și construcția de încărcătoare pe roți (1954 – primul încărcător pe roți din lume, cu benă basculabilă la înălțime) și basculante articulate (1966 – premiera mondială a conceptului unic de basculantă articulată).

O altă linie de produse din viziunea Volvo CE a fost cea a excavatoarelor pe șenile și pe roți, astfel că, la începutul anilor ’90 Volvo CE pătrunde activ și în acest segment de piață. Mai întâi prin achiziționarea producătorului tradițional german de încărcătoare compacte, buldozere pe roți și excavatoare pe roți, Zettelmeyer (1990), urmată apoi de achiziționarea renumitul producător suedez de excavatoare pe șenile Åkerman (1991). Un alt pas crucial în segmentul excavatoarelor pe șenile medii și grele este cel pe care Volvo CE l-a făcut în 1998, atunci când a achiziționat principalul producător din Coreea de Sud, Samsung Heavy Industries.

Operatorul excavatorului beneficiază și de sistemul “Volvo Smart View” care îi oferă o imagine de ansamblu perfectă asupra perimetrului de lucru din jurul excavatorului.

 

EXCAVATOARELE VOLVO, ASTĂZI

Linia actuală de producție a excavatoarelor Volvo include un total de 33 de modele, inclusiv 6 excavatoare pe șenile cu greutăți de funcționare cuprinse între 26 și 95 t, 7 excavatoare pe șenile de gamă medie cu mase operaționale de la 13 până la 27 t și excavatoare pe roți cu mase operaționale de la 13 la 22 t.

Excavatoarele Volvo sunt utilizate în segmentul exploatării de suprafață a materiilor prime, în construcția de infrastructură, în domeniul construcțiilor de clădiri, dar și, de exemplu, în domeniul forestier, manipularea diferitelor tipuri de materiale sau în gestionarea deșeurilor. Operațiunile de excavare din cariere sunt dominate de excavatoare grele din clasele EC 480E (45,5 ÷ 53,3 t) și EC750E (73,5 ÷ 75,3 t), utilizate la extragerea minereurilor industriale sau a rocilor utile și ornamentale. Excavatoarele din clasa EC300E, EC380E sunt folosite cu succes în exploatările de suprafață și balastiere, alături de instalațiile mobile de concasare, pentru alimentarea concasoarelor și decopertare. De la lansarea primelor excavatoare pe piață, vânzările de excavatoare Volvo, atât în Europa, cât și în întreaga lume, au crescut de la an la an, iar în prezent, în Europa, excavatoarele cu șenile sau cu roți, din segmentul mașinilor pentru construcții clasice, sunt cele mai bine vândute mașini din întreaga gamă de produse Volvo CE.

În plus față de atributele tradiționale Volvo – performanță, durabilitate, costul de funcționare, confortul operatorului și întreținere facilă, succesul vânzărilor excavatoarelor Volvo se datorează și polivalenței lor excepționale, datorită utilizării unei game diversificate de echipamente de lucru proprii excavatoarelor și a diverselor atașamente specifice. Recent, de exemplu, dispozitivul articulat “Steelwrist” (“Tiltrotator”) a devenit popular, având în vedere posibilitatea de rotire la 360 de grade și înclinare a echipamentelor de lucru până la 45 de grade pe ambele părți.

Pentru a eficientiza costurile de operare ale excavatorului, în special costurile cu combustibilul, Volvo CE oferă mai multe soluții tehnice inovative, cum ar fi, comutarea automată a turației motorului la relanti, oprirea automată a motorului, modul de funcționare ECO și multe altele, iar implementarea sistemelor de transmitere telematică a datelor, “Care Track” și “ECO Operator Training”, contribuie la optimizarea modului de operare și control al excavatorului.

Citește întregul articol aici.

Adaugă un comentariu