Volkswagen nu se grăbește cu uzina din Estul Europei: „Așteptăm să vedem cum evoluează lucrurile”

Concernul Volkswagen are în plan construcția unei fabrici în Estul Europei, însă țara câștigătoare se confruntă cu probleme interne. Iată ce au decis nemții!

Citește și:

Primele imagini reale cu noul Volkswagen Golf 8 au ajuns pe internet

Dacia și Volkswagen, în luptă pentru poziția de bestseller european!

Urmând planurile inițiale de la începutul acestui an – de a crea o linie de producție multibrand în Estul Europei – Volkswagen a anunțat luna aceasta decizia ca uzina să fie construită în Turcia. O ratare dezamăgitoare pentru România, țara noastră fiind pe lista scurtă a nemților.

Motivul pentru care Turcia fusese nominalizată câștigătoare a fost, în primul rând, rețeaua logistică (și de furnizori) deja existentă aici. România a pierdut puncte aici, întrucât rețeaua noastră de autostrăzi (în speță A1 Pitești-Sibiu) și de drumuri express (Craiova-Pitești) sunt mai degrabă promisiuni reîncălzite decât proiecte aflate în reală desfășurare. O infrastructură rutieră pusă la punct nu este relevantă doar în contextul atragerii de investiții noi, ci și pentru a le păstra pe cele deja existente aici.

Însă recentele tensiuni militare din Turcia – puternic criticate de comunitatea internațională – au tăiat mult din elanul Volkswagen; compania germană a anunțat, săptămâna trecută, că pune în așteptare decizia finală privind construirea fabricii în Turcia.

Această situație precipitată a constituit un motiv suficient (se pare) pentru ca premierul Viorica Dăncilă – acum fostul premier – să acuze PNL-ul pentru sabotarea României în cursa pentru atragerea acestei investiții. Aceasta a declarat că șeful grupului PPE Manfred Weber a trimis o scrisoare către Volkswagen în care arată susținerea unei fabrici în Bulgaria. Totodată, Dăncilă și-a arătat intenția de a discuta telefonic această situație cu Angela Merkel. Ar putea România să reintre în cursă? Nu.

Volkswagen a confirmat astăzi că nu caută locații alternative pentru următoarea linie de producție, ne informează Automotive News Europe. „Așteptăm să vedem cum evoluează lucrurile. Planurile pentru Turcia sunt pentru moment în așteptare. Nu căutăm în mod activ alternative pentru uzină’, a declarat Andreas Tostmann, directorul de producție al Volkswagen.

Adaugă un comentariu