Filme faimoase despre evenimente și mai faimoase, de la care avem ceva de învățat

Îl mai țineți minte pe Lawrence al Arabiei? Dar de Adio arme ce mai ziceți? Sau poate v-a plăcut mai mult al nostru Pădurea spânzuraților? Ce legătură au toate titlurile astea? Sunt numele unor filme faimoase despre bătălii și mai faimoase din timpul Primului Război Mondial.

Ecranizările după mari bătălii au fost și continuă să fie foarte populare atât în rândul celor care fac filme, cât și a publicului. De ce? Simplu: e un subiect care ne arată o față mai puțin văzută a oamenilor și care ne emoționează. În același timp, ne și învață câte ceva despre oameni și felul lor de a fi.

În unele, se pune accentul pe povestea din spatele unor evenimente importante, spuse prin gura unui personaj renumit, cum e Lawrence al Arabiei. În altele, vedem cum se înfiripă povești de dragoste chiar și în cele mai nepotrivite condiții și trăim emoții puternice alături de cuplu, cum e cazul filmului Adio arme. Orice cale ar alege, filmele aceste ne fac mai bogați în emoții și cunoștințe.

Dar să nu credeți că doar americanii și Hollywood-ul lor au lansat filme faimoase despre bătălii din Primul Război Mondial. Avem și noi cu ce ne lăuda. De exemplu, Pădurea spânzuraților, cu un Victor Rebengiuc blond și tânăr. E filmul care l-a consacrat pe Rebengiuc, azi monstru sacru, doar un actor debutant la vremea aceea. În plus, a fost primul film românesc care a câștigat un premiu mare la un festival internațional. O dovadă grăitoare că, încă de-acum 50 de ani, ai noștri au fost apreciați și aplaudați peste tot în lume.

Despre bătălii s-au scris și multe cărți. Cele mai interesante sunt cele care ne povestesc fără pretenții cum au stat lucrurile de fapt. La asta ne-am gândit când am lansat colecția „Marile bătălii’. Cu fiecare carte din colecție, veți afla cele mai interesante secrete care au stat în spatele evenimentelor faimoase, dar și povești despre oameni ca noi. O găsiți la chioșcurile de ziare, împreună cu Libertatea, la prețul de 14,99 lei.

Adaugă un comentariu

Articole similare