Formă bavareză pentru era electromobilității: BMW Vision Neue Klasse conturează un viitor limpede și prietenos.

Expunerea conceptului BMW Vision Neue Klasse la Salonul IAA Mobility 2023 de la München a avut efect profund asupra mediei și publicului. În plus, ne-a reamintit cât de ușor este alunecăm spre judearea lucrurilor numai după aparențe, înainte de observa și înțelege totul, și cât de refractari putem fi la schimbare pe fondul unei comodități formale.

Vom vorbi și despre mașină, desigur, dar nu inainte de a mai adăuga o vorbă înțeleaptă, foarte potrivită cazului BMW Vision Neue Klasse: „mai binele' este dușmanului „binelui'. Cu alte cuvinte, „binele' trebuie să dispară pentru a face loc „mai binelui'. În domeniul auto, electromobilitatea înseamnă „mai bine' din perspective ecologice, practic-funcționale, de siguranță și de performanță. Inconsistențele tehnice care încă grevează automobilele electrice comercializate în prezent vor dispărea în viitor tocmai pentru că acum se lucrează la asta din greu. Însuși BMW Vision Neue Klasse va fi o ilustrare convingătoare a enunțului de mai sus, dacă tot ceea ce a comunicat producătorul bavarez referitor la varianta de serie se va confirma începând din 2025.

„Autonomie mai mare cu 30%, încărcare mai rapidă cu 30%, eficienţă mai mare cu 25% – Neue Klasse reprezintă un salt tehnologic major care va ridica semnificația sintagmei EfficientDynamics la un nou nivel. Acelaşi lucru este valabil şi pentru designul său – care nu ar putea fi mai futurist. Cu Neue Klasse, ne-am angajat în cea mai mare investiţie din istoria companiei. Nu scriem doar următorul capitol al BMW, scriem o carte cu totul nouă. Din acest motiv Neue Klasse va avea impact, cu siguranţă, asupra tuturor generaţiilor de modele.”, a declarat Frank Weber, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG, responsabil pentru Dezvoltare.

Sedanul anticipat de conceptul BMW Vision Neue Klasse va fi fabricat la noua uzină din Debrecen (Ungaria) fără utilizarea de combustibili fosili şi cu o integrare mult mai largă a materiilor prime reciclate obţinute cu emisii reduse de CO₂. Automobilul va oferi, de asemenea, un impuls semnificativ pentru mobilitatea individuală sustenabilă. Eficienţa sa energetică ridicată va fi posibilă prin optimizarea masei, a rezistenţei aerodinamice şi la rulare, precum şi prin gestionarea inteligentă a căldurii, în special pentru sistemul electric de propulsie – acesta reprezentând generația a șasea a tehnologiei BMW eDrive.

Pe lângă motoarele electrice extrem de eficiente, dezvoltate intern de BMW, progresele majore ale noii tehnologii BMW eDrive includ celule cilindrice de baterii având o densitate de energie cu peste 20% mai mare decât cea a celulelor prismatice, utilizate în prezent pe scară largă. A şasea generaţie a tehnologiei BMW eDrive va îmbunătăţi viteza de încărcare pentru modelele Neue Klasse cu până la 30%, în plus faţă de creşterea autonomiei acestora cu până la 30%. Ca rezultat al tuturor acestor măsuri, eficienţa generală a automobilului va creşte cu până la 25%.

În interior, noua generație a sistemului de infotainment iDrive își va pune puternic amprenta asupra interacțiunii cu automobilul și a condițiilor de călătorie. Comenzile analogice au fost reduse la minimum în BMW Vision Neue Klasse. Interacţiunea om-maşină are loc prin BMW Panoramic Vision (display virtual aflat la baza parbrizului, ocupă toată lățimea acestuia), ecranul central şi butoanele multifuncţionale de pe volan. Legătura cu utilizatorul este completată de controlul vocal Asistentului Personal Inteligent BMW, o realizare care se bazează deja pe ani de experienţă. În acest fel, următoarea generaţie BMW iDrive oferă o interpretare modernă a orientării către conducător, specifică mărcii încă din vremurile primelor console centrale orientate către postul de conducere.

Aşa cum a făcut odată cu introducerea controlerului BMW iDrive în consola centrală şi BMW Head-Up Display, marca devine din nou lider mondial la inovație cu BMW Panoramic Vision, care va fi disponibil în premieră odată cu Neue Klasse. Informaţiile sunt proiectate la înălţimea ideală în câmpul vizual al conducătorului şi, pentru prima dată, pe toată lăţimea parbrizului. Această inovaţie va completa BMW Head-Up Display-ul îmbunătăţit destinate modelelor de serie Neue Klasse.

La următoarea generaţie BMW iDrive, atât conducătorul, cât şi pasagerul din faţă vor putea să interacţioneze cu informaţiile afişate pe BMW Panoramic Vision, creând o experienţă de utilizator comună. Conducătorii pot muta conţinutul afişat pe ecranul central, pe BMW Panoramic Vision printr-un simplu gest.

Exteriorul prezintă elemente de design care se vor regăsi la diferitele modele Neue Klasse. Este clar, elegant, atemporal. “Designul Neue Klasse este caracteristic BMW şi atât de progresiv, încât lasă impresia că am sărit peste o generaţie de modele”, explică Adrian van Hooydonk, directorul BMW Group Design. Într-adevăr, unii s-au arătat deja șocați de efectul rspectiv. Pasajele puternice ale roţilor, habitaclul retras şi partea frontală cu “bot de rechin” sunt toate elemente definitorii BMW. Jantele aerodinamice de 21 de inchi aduc un omagiu designului cross-spoke clasic, inspirat din motorsport. În acelaşi timp, caroseria aproape monolitică a automobilului, cu elemente de relief puternice în faţă şi în spate, precum şi suprafeţe vitrate mari, creează o nouă abordare estetică.

Culoarea luminoasă a exteriorului – “Joyous bright” -, cu nuanţa subtilă de galben, subliniază personalitatea prietenoasă, orientată spre viitor, a BMW Vision Neue Klasse. Contrastul este asigurat de pragurile şi barele negre. Un procent mai mare de materii prime secundare (reciclate) şi reducerea diversităţii de materiale folosite contribuie semnificativ la o producţie care respectă principiilor economiei circulare. Un concept de dezmembrare îmbunătăţit va ajuta, de asemenea, la optimizarea reciclării automobilelor Neue Klasse.

O interpretare nouă, proaspătă, a elementelor de design ale mărcii, cum ar fi grila BMW şi farurile duble, transformă partea frontală a automobilului într-o singură zonă de interacţiune. Un efect de iluminare cu animaţie tridimensională precisă iniţiază interacţiunea intuitivă între om şi automobil de îndată ce se apropie de maşină. Elementele E Ink din partea inferioară a geamurilor laterale sunt prezente şi în scenariul de bun venit din exterior, îndreptând atenţia către zona senzorului care activează deschiderea automată a uşii. Tehnologia inovatoare defineşte în mod similar designul stopurilor, cu elemente luminoase imprimate 3D care se extind pe mai multe niveluri şi care sunt controlate într-un mod specific pentru a crea o impresie unică de profunzime.

Adaugă un comentariu

Articole similare