General Motors propune conceptul EN-V, masina anului 2030

Intre 1 Mai si 31 Octombrie, la World Expo 2010 Shanghai, va putea fi admirat conceptul GM EN-V, o solutie de transport personal pentru viitor.

Avand in vedere aglomeratia care ameninta marile orase ale anilor urmatori, General Motors impreuna cu partenerul sau strategic, Shanghai Automotive Industry Corp. Group (SAIC), propun o viziune comuna, futurista, numita EN-V.

EN-V este, practic, un acronim pentru Electric Networked-Vehicle. “Electric” nu mai are nevoie de traducere, insa putem adauga ca masina va fi propulsata de doua motoare electrice, alimentate de acumulatori litiu-ion, cu zero emisii. “Networking”, pe de alta parte, presupune o combinatie intre GPS (Global Positioning System), comunicarea cu alte vehicule din trafic si o serie de senzori de distanta, care va determina alegerea automata a celei mai bune rute si va impiedica formarea de blocaje in trafic.

Totodata, capacitatea masinii de a comunica atat cu celelalte vehicule, cat si cu infrastructura, va reduce drastic numarul de accidente. Masina “va simti” mediul inconjurator, putand sa reactioneze rapid la aparitia oricarui obstacol.

Masina are doua locuri, cantareste mai putin de 500 kilograme si are o lungime de aproximativ 1.5 metri. Viteza maxima este de 40 km pe ora iar autonomia de 40 de kilometri, dimensiuni suficiente soferilor din mediul urban.

GM incearca prin acest model sa schimbe, practic, gandirea care sta in prezent la baza producerii de autovehicule, iar daca privim atent conceptul EN-V, putem recunoaste usurati ca viitorul auto suna destul de bine.

Sursa: gm.com

Adaugă un comentariu