Grupul PSA finalizează preluarea Opel la sfârşitul lunii iulie

Tranzacţia dintre grupul francez PSA Peugeot Citroen şi General Motors care vizează cumpărarea Opel ar putea fi finalizată până la sfârşitul lunii iulie.

Preluarea Opel de către grupul PSA Peugeot Citroen va conduce la apariţia unui celui de-al doilea mare producător auto din Europa, în urma grupului german Volkswagen. În urma tranzacţiei, evaluată la 2,2 miliarde de euro, PSA va controla 16% din piaţa auto europeană, fiind depăşită doar de Volkswagen, cu o cotă de piaţă de 24%, conform informaţiilor furnizate de Reuters.

În Germania Opel are 19.000 de angajaţi iar vânzarea companiei a provocat temeri privind posibilitatea unor concedieri, mai ales că 2017 este an electoral în Germania.

Opel, divizia europeană a General Motors, a fost la un pas de a fi vândută sau închisă în 2009, când GM a intrat în procedura de faliment în SUA. Grupul a păstrat însă Opel şi importanţa diviziei a crescut după ce GM a decis să scoată Chevrolet de pe piaţa europeană, în 2015. Opel este pe minus de câţiva ani, anul trecut având pierderi de 257 milioane dolari, fata de 813 milioane dolari în 2015.

Statul francez deţine o participaţie de 14% în PSA şi are două locuri în Consiliul de Administraţie, în urma acordării unui pachet de asistenţă financiară de trei miliarde de euro, care a salvat acum trei ani compania de la faliment. De asemenea, grupul chinez Dongfeng deţine 14% din acţiunile producătorului auto francez.

Deja, PSA şi GM sunt implicate în câteva proiecte comune în Europa. GM şi PSA produc în comun SUV-uri şi minivan-uri, după tentativa de constituire a unei alianţe care a eşuat în 2013, în urma deciziei GM de a-şi vinde participaţia pe care o deţinea la grupul auto francez.

Adaugă un comentariu