Infotainment la bordul noului Opel Insignia: inovator, intuitiv, individualizat

Odata cu faceliftul, Opel Insignia beneficiaz` de o plansa de bord regandita pentru mai multa usurinta in utilizare. Schimbarea este binevenita, utilizatorii avand dificultati in manevrarea numeroaselor butoane de pe consola centrala. Odata cu aceasta schimbare, Insignia si Insignia Country Tourer beneficiaza de un nou sistem de infotainment cu ecran tactuil de 8 inci, precum si de sistem de introducere a datelor cu touchpad, o premiera in acest segment.

Design simplu al consolei centrale, utilizare facila

Noua generatie de sisteme infotainment face parte din familia IntelliLink inclusa pe Opel ADAM la inceputul anului. Datorita tehnologiei IntelliLink usor de utilizat, functiile smartphone-ului pot fi integrate in mod optim in autovehicul. In cazul Insignia, soferul poate alege intre patru posibilitati de operare diferite. Functiile noului sistem Navi 900 Europa Touch pot fi comandate prin intermediul unui ecran color de 8 inch, cu actionare tactila. Şoferul poate accesa de la ecranul de pornire toate functiile principale si sub-meniurile, cum ar fi posturile radio, titlurile melodiilor, conexiunea cu smartphone-ul sau harta de navigatie 3D prin intermediul ecranului tactil, precum si al unui buton de pe volan, prin comanda vocala sau cu ajutorul noului touchpad.

Nivelul pana la care sistemul poate fi personalizat este unic: pot fi memorate pana la 60 de preferinte personale. In timp ce sistemele infotainment mai vechi permiteau doar selectarea posturilor radio, soferul si pasagerul din fata care calatoresc cu Insignia isi pot memora acum preferintele in materie de navigatie, telefonie si divertisment. Astfel, de exemplu, cel mai popular post de radio este afisat pe ecran imediat langa cele mai importante numere de telefon, aflate la randul lor la o atingere distanta de adresele memorate in agenda de navigatie.

Infotainment cu touchpad

Touchpad-ul este integrat in mod ergonomic in consola centrala si ofera un mod complet nou, rapid si intuitiv de acces la sistemul infotainment. Suprafata tactila recunoaste scrisul de mana si reactioneaza imediat la miscarea degetelor, vibrand usor pentru a asigura un feedback tactil, simplificand foarte mult utilizarea, fara a distrage atentia soferului de la trafic.

Pentru a deplasa cursorul, este necesara doar o presiune usoara cu un deget asupra touchpad-ului pentru a deschide optiunea de meniu selectata. Printr-o miscare de glisare cu doua degete, soferul poate schimba, de exemplu, sursa audio, iar o miscare de glisare cu trei degete peste suprafata touchpad-ului deschide lista de favorite. Harta sistemului de navigatie are functie de zoom, care poate fi controlata printr-o miscare, la fel ca in cazul unui smartphone. Cu ajutorul acestui touchpad pot fi introduse si litere individuale, prin atingere cu varful degetelor, de exemplu la cautarea titlului unei melodii in baza de date sau a unei localitati in sistemul de navigatie. Cand este introdusa doar prima litera, o lista cu adrese memorate va aparea in sistemul de navigatie. Toate acestea fac din touchpad-ul care reactioneaza la diferite gesturi si miscari de degete tipice unui smartphone o dotare unica si exclusivista, fiind disponibil sub aceasta forma doar pe Opel Insignia.

Sincronizarea sistemului infotainment cu un smartphone este la fel de simpla. Şoferii trebuie doar sa-si conecteze telefonul la sistem si mare parte din continutul smartphone-ului este afisata pe ecranul tactil color din consola centrala. Este vorba nu doar de liste cu numere de telefon si muzica; filmele salvate pe smartphone pot fi, de asemenea, vizualizate pe monitorul de 8 inch al modelului Insignia, insa doar atunci cand masina stationeaza.

Şoferul Insignia poate controla sistemul infotainment de ultima generatie prin intermediul comenzilor de pe volan, cu design nou si configuratie simpla, dar si prin comanda vocala, butoane, ecranul tactil si touchpad-ul din consola centrala. Functia avansata de recunoastere vocala poate fi activata prin simpla apasare a unui buton de pe volan. Prin comanda vocala, se pot introduce adrese in sistemul de navigatie, reda piesele memorate si apela prietenii cu ajutorul smartphone-ului. Toate acestea in timp ce mainile sunt pe volan, iar atentia este concentrata la drum. Sistemul infotainment de top Navi 900 Europa Touch este standard pentru nivelurile de echipare Insignia Sport si Innovation, in timp ce pentru variantele Insignia Selection si Edition poate fi comandat la pretul de 1.200 de euro (pret recomandat pentru Germania, cu TVA).

Panou de instrumente cu ecran color central

Panoul de instrumente cu un design nou are ecran color de 8 inch de inalta rezolutie ce permite, de asemenea, afisarea tuturor informatiilor in campul vizual al soferului. Pe langa valorile clasice, cum ar fi viteza, turatia si nivelul de combustibil din rezervor, chiar in campul de observatie al soferului sunt afisate informatii suplimentare referitoare la navigatie, utilizarea smartphone-ului si optiunile audio.

La fel ca in cazul ecranului sistemului infotainment din consola centrala, cele mai importante functii pot fi accesate de pe ecranul de pornire si apoi pot fi selectate sub-meniurile. Pentru aceasta, soferul utilizeaza butoanele de pe partea dreapta a volanului. Butoanele de pe partea stanga a acestuia controleaza functii de siguranta precum cruise control sau limitatorul de viteza. Prin urmare, soferii Insignia nu beneficiaza doar de un sistem infotainment personalizabil, multifunctional, ci si de un panou de instrumente cu un ecran color amplasat central, care poate fi adaptat nevoilor si preferintelor personale.

Adaugă un comentariu