Invadarea Ucrainei trage frâna de mână și pentru industria auto occidentală: întreruperi de producție la BMW și Porsche.

Cei de la BMW au decis întreruperea pentru două săptămâni a producției lui BMW Z4 la uzina austriacă Magna Steyr. Și Seria 5 este afectată colateral. Săptămâna trecută Porsche a oprit producția la uzina din Leipzig. Cauza: lipsa cablajelor așteptate de la un furnizor din Ucraina.

Conform celor comunicate de postul de radio Österreichischer Rundfunk (ORF), producția rodsterelor BMW Z4 va fi oprită timp de două săptămâni începând cu luni, 14 martie 2022. Pe lângă dificultățile întâlnite la procurarea componentelor cu semiconductori, lipsa cablajelor care erau importate de la un producător ucrainean a determinat luarea acestei decizii. Nu s-a precizat nimic în legătură cu producția Toyotei Supra, care este fabricată pe baza aceleiași platforme tehnice ca și Z4 (de fapt, aceasta este o Toyotă cât se poate de „bavareză').

O parte din angajați vor intra în șomaj tehnic, alții vor trebui să-și folosească acum zilele de concediu și o altă parte va lucra de acasă. Pe de altă parte, nu este clar ce se va întâmpla peste două săptămâni: dacă se va relua lucru cu componente din alte surse sau dacă se va prelungi sistarea producției.

Uzina Porsche din Leipzig este, la rândul său, afectată de lipsa cablajelor de import din Ucraina. Conform postării vloggerului Caleb J Schroëter pe Twitter, marea pauză de lucru a început pe 2 martie în cazul seriilor Macan și Panamera, Taycan intrând în aceeași situație pe 3 martie. Pe rând, va fi oprită fabricația și pentru celelalte serii, iar producția lui Porsche 911 ar putea fi sistată în ultima zi a lunii martie. Foarte probabil, celelalte mărci ale Grupului VW vor fi afectate în curând.

Revenind la BMW Z4, compania anunțase anterior că nu este mulțumită de evoluția vânzărilor roadsterului și că intenționează să oprească producția sa în 2025. De ce unul dintre cele mai reușite modele ale segmentului la nivel mondial nu se vinde bine, asta ne depășește (probabil că și lock-down-urile pandemiei au constribuit la asta). Cert este că în 2021 s-au vândut numai 2367 de exemplare de BMW Z4, iar în 2020 se vânduseră 2371 (producția a debutat în 2018). Conflictul ruso-ucrainean i-ar putea grăbi sfârșitul.

Adaugă un comentariu