La nivel înalt: Renault și Nissan stabilesc reechilibrarea situației manageriale prin semnarea acordului definitiv al Alianței.

Acordul definitiv oficializează, printre altele, reechilibrarea acțiunilor încrucișate dintre Renault Group și Nissan și consolidarea guvernanței Alianței. Renault Group și Nissan au semnat un nou acord referitor la Alianță care va înlocui acordurile existente în acest moment (în special Restated Alliance Master Agreement, Alliance Equity Participation Agreement și Memorandumul de înțelegere din 12 martie 2019).

Tranzacțiile rezultate în perspectiva noului acord semnat, sub rezerva unui număr limitat de condiții suspensive, în special cele de reglementare, ar trebui să aibă loc în trimestrul IV 2023.

Jean-Dominique Senard, Președintele Alianței, a declarat : «Acordurile semnate astăzi ne permit să deschidem un nou capitol al Alianței. Aceste acorduri consolidează parteneriatul nostru de lungă durată și vor maximiza crearea de valoare pentru fiecare membru al Alianței. Ele pun, de asemenea, bazele pentru o nouă guvernare echilibrată, echitabilă și eficientă.»

Makoto Uchida, Presedinte și CEO Nissan, a declarat: «Odată cu încheierea acordurilor definitive, am intrat în noua fază de colaborare cu Renault și Mitsubishi Motors în domenii de inovare reciproc avantajoase. Acest lucru va crea valoare suplimentară prin inițiative aliniate cu planul Ambition 2030 și strategia de electrificare a Nissan. Oportunitatea de investiție în Ampere completează și consolidează ofensiva electrică a mărcii Nissan în Europa și va permite numeroase sinergii, în special în ceea ce privește eficiența costurilor, conformitatea cu reglementările și extinderea gamei de produse și motoare pentru vehicule electrice.»

Luca de Meo, CEO Renault Group, a declarat: «Aceste acorduri definitive ne oferă o bază solidă pentru relansarea operațiunilor noastre la nivel mondial pe piețele cheie, cu potențialul de a genera valoare de sute de milioane pentru Renault, Nissan, Mitsubishi și părțile interesate. Aceste acorduri ne oferă agilitatea strategică de care avem nevoie mai mult ca niciodată în contextul de astăzi, în schimbare rapidă. Suntem cu toții implicați, în mod asumat, cu o mentalitate bună, și salutăm Nissan ca un partener puternic în Ampere, viitorul nostru campion din domeniul electric și software. Aceasta este o confirmare a atractivității unui proiect care poziționează Renault și partenerii săi din Alianță în fruntea grilei de start a cursei pentru vehicule electrice și software din Europa.»

Acordurile vizează extinderea colaborării în cadrul Alianței în următoarele trei arii. Prima: proiecte operaționale cu o componentă puternică de generare de valoare în India, America Latină și Europa. Cea de-a doua: o agilitate strategică sporită, cu inițiative noi cărora partenerii se pot alătura. Ce ade-a treia: reechilibrarea acțiunilor încrucișate între Renault Group și Nissan și consolidarea guvernanței Alianței.

În prima zonă, partenerii plănuiesc noi proiecte cheie în America Latină, India și Europa, care urmăresc să ofere membrilor Alianței rezultate tangibile, reciproc avantajoase și pe scară largă. Printre aceste proiecte, Renault Group și Nissan și-au anunțat deja angajamentul de a sprijini activitățile din India prin noi investiții și noi modele.

În a doua zonă de cooperare consolidată, cele trei companii ale Alianței au convenit să se susțină reciproc în materie de electrificare și tehnologii cu emisii scăzute, prin investiții și colaborare în proiecte specifice fiecărei companii, care să reprezinte valoare adăugată pentru partenerii săi.

Ca parte a acestei cooperări, Nissan s-a angajat să investească până la 600 milioane de euro în Ampere, noua entitate din Europa a Renault Group dedicată vehiculelor electrice și software-ului, pentru a deveni un investitor strategic și a ocupa un loc în consiliul său de administrație. Această oportunitate de investiție se aliniază cu strategia de electrificare a Nissan, creând multiple beneficii și sinergii posibile care completează obiectivele și inițiativele Nissan în Europa și, eventual, pe alte piețe.

După cum a fost anunțat pe 6 februarie 2023, Renault Group și Nissan vor păstra o participație încrucișată de 15%, cu o obligație de reținere, precum și o obligație de a-și limita participațiile. Renault va transfera 28,4% din acțiunile sale Nissan către un trust francez, unde drepturile de vot vor fi „neutralizate’, sub rezerva anumitor excepții. Renault Group va continua să beneficieze pe deplin de drepturile economice (dividendele și veniturile din vânzarea de acțiuni) aferente acțiunilor deținute de trust până la vânzarea acestor acțiuni. Transferul către trust nu va duce la nicio depreciere a situațiilor financiare ale Renault Group.

În urma transferului a 28,4% din acțiunile Nissan către trust, Nissan va putea exercita drepturile de vot aferente pachetului său de acțiuni în cadrul Renault Group. Drepturile de vot ale Renault Group și Nissan vor fi limitate la 15% din drepturile de vot exercitabile, cu posibilitatea celor două companii de a-și exercita liber drepturile de vot în această limită.

Renault Group va instrui mandatarul să vândă acțiunile Nissan deținute în trust dacă acest lucru este rezonabil din punct de vedere comercial pentru Renault Group, dar nu va avea nicio obligație de a vinde acțiunile într-o anumită perioadă predeterminată. Renault Group va avea toată libertatea de a vinde acțiunile Nissan deținute în trust, în cadrul unui proces organizat și coordonat cu Nissan, în care Nissan va avea drept de primă ofertă, în beneficiul său sau în beneficiul unui terț desemnat.

Adaugă un comentariu