Legea trotinetelor a fost aprobată! Iată care sunt noile reguli de circulație

Folosirea trotinetelor este acum reglementată și se supune unui nou set de reguli. Iată care sunt și ce riști dacă le încalci.

Citește și:

A intrat în vigoare noua lege ridesharing. S-au dat și primele amenzi

Un primar vrea o lege pentru interzicerea înmatriculării vehiculelor sub Euro 4

Şoferii îşi vor putea alege singuri perioada în care le va fi suspendat permisul

Șofer de autobuz, lăsat fără permis pentru că a evitat un accident: „Ce lege am încălcat?!’

Propunerea legislativă privind circulația în spațiul public a trotinetelor electrice a fost adoptată integral, sub forma unei Ordonanțe de Urgență.

Astfel, trotineta electrică, așa cum a fost definită, este „un vehicul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h‘. Acestea trebuie să fie echipate cu iluminare și inserții reflectorizante, pentru a putea fi folosite în condiții de siguranță și pe timp de noapte. Utilizarea acestora este interzisă celor cu vârstă mai mică de 14 ani, iar persoanele cu vârste între 14 și 16 ani trebuie să poarte obligatoriu cască de protecție.

Acestea nu mai pot fi conduse pe trotuar – excepție făcând trotuarele unde există pistă dedicată bicicletelor. Din păcate, aceste zone sunt prea puține, cel puțin în București. Altfel, trotinetele vor putea circula „doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h‘, ceea ce înseamnă că pe marile bulevarde ale Capitalei, acolo unde viteza maximă este de 60 km/h, nu se va putea circula cu trotineta pe carosabil.

Oprirea și staționarea trotinetelor electrice se va face pe partea carosabilă, acestea trebuind așesate lângă, sau în paralel cu marginea părții carosabile, și nu pe trotuar.

În cazul nerespectării acestor reguli se va aplica o amendă contravențională cuprinsă între 870 și 1.160 de lei, conformă clasei a III-a de contravenții.

Adaugă un comentariu