A intrat în vigoare noua lege ridesharing. S-au dat și primele amenzi

Activitatea serviciilor de ridesharing a intrat, de la 1 Februarie, sub incidența noilor reglementări. Au fost aplicate și primele amenzi.

Citește și:

Dacă folosești Uber, e bine să știi că de acum vei putea fi penalizat. Iată pedepsele

Noua funcție Uber: Cum te asiguri că urci în mașina corectă

Șofer de Uber, arestat din cauza pasagerului pe care îl transporta. Ce a făcut clientul

„Începând cu 1 februarie 2020, intră în vigoare O.U.G. 49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto. Transportul alternativ se poate realiza doar prin intermediul unei platforme digitale avizate tehnic de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, autoturismele trebuie să deţină autorizaţie pentru transportul alternativ, iar şoferul un certificat de atestare a pregătirii profesionale pentru transportul de persoane în regim de închiriere eliberat de Autoritatea Rutieră Română. Până la această dată, persoanele fizice şi juridice care derulează operaţiuni ce intră sub incidenţa acestei ordonanţe au beneficiat de o perioadă de tranziţie pentru punerea în acord cu noile prevederi legale’, explică un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române.

Începând cu 1 Februarie 2020, legea ridesharing cere ca șoferii să dețină avizul tehnic emis de Ministerul Comunicațiilor, un atestat special de la Autoritatea Rutieră. Totodată, pentru a putea presta servicii de ridesharing, șoferii trebuie să aibă minim 21 de ani și o vechime a permisului de minim doi ani. Autoturismul nu trebuie să aibă o vechime mai mare de 15 ani – însă aici restricțiile vin mai degrabă de la firmele de ridesharing, care limitează această vechime la 10 ani, sau mai puțin.

În noaptea de 1-2 Februarie, polițiștii din București au efectuat controale pentru a verifica dacă șoferii s-au conformat noului regulament de funcționare. Au fost vizați aici șoferii și taximetriștii care folosesc aplicații de ridesharing. S-au aplicat 39 de sancțiuni contravenționale (14 pentru transport alternativ, 17 pentru transport în regim de taxi și 8 în baza OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice).

Adaugă un comentariu