Lotus Evija – Cea mai puternică mașină din lume e ecologică!

După mai bine de 10 ani în care nu a lansat modele noi, compania britanică a prezentat oficial hypercarul Lotus Evija.

Prima imagine oficială a noului model a fost prezentată cu ocazia Salonului Auto de la Shanghai. Atunci, Lotus numea modelul Type 130 și nu a dezvăluit decât faptul că mașina va fi 100% electrică.

În prezent, britanicii prezintă Lotus Evija (pronunțat ev-eye-a' – primul în existență') ca fiind cea mai puternică mașină de serie produsă vreodată' și au tot dreptul să declare acest lucru, deoarece hypercarul electric dispune de patru motoare electrice, care oferă o putere combinată de 2.000 CP, în timp ce cuplul maxim oferit va ajunge la monstroasa cifră de 1.700 Nm.

Noul autoturism va accelera de la 0 la 100 km/h în mai puțin de 3 secunde, iar viteza maximă va trece pragul celor 320 km/h. Șasiul monococă este construit din fibră de carbon, astfel mașina ajungând să cântărească doar 1.680 kg.

Mașina este dotată cu suspensie adaptivă derivată din lumea motorsportului și dispune de frâne AP Racing cu discuri ceramice din carbon. Jantele măsoară 20 de inchi pe puntea față și 21 de inchi pe puntea spate și sunt îmbrăcate cu anvelope Pirelli Trofeo R.

Interesant este că autoturismul oferă o autonomie maximă de aproximativ 400 de km după fiecare încărcare. De asemenea, încărcarea se poate efectua ultrarapid (în doar 9 minute) cu ajutorul unei stații de încărcare de 800 kW. Deocamdată, acestea nu au fost lansate încă pe piață, dar dacă se alege folosirea unei stații de încărcare de 350 kW, autoturismul se încarcă în 12 minute de la 0 la 80% și de la 0 la 100% în doar 18 minute.

Chiar dacă autoturismele electrice nu sunt cele mai indicate când vine vorba de condusul pe circuit, inginerii Lotus au dotat acumulatorul noului model cu patru radiatoare care mențin temperatura scăzută. Cu toate acestea, Evija poate fi condusă la limită în modul Track preț de doar 7 minute.

Exteriorul mașinii este spectaculos. Partea frontală dispune de faruri cu tehnologie laser ce au fost dezvoltate în colaborare cu brandul Osram. Lotus Evija este prima mașină care va utiliza faruri cu laser atât pentru faza scurtă cât și pentru cea lungă.

Întreaga caroserie este fabricată din fibră din carbon, iar în locul oglinzilor putem găsi camere video. Acestea se retrag în caroserie atunci când utilizatorul încuie mașina. De asemenea, oglinda centrală a fost înlocuită cu un ecran ce afișează imaginile captate de o cameră video montată pe plafon.

Interiorul păstrează tema futuristă și dispune elemente construite din fibră de carbon. Volanul oferă o formă asemănătoare cu cea întâlnită la mașinile de Formula 1, în timp ce scaunele sport pot fi dotate opțional cu centuri în patru puncte.

Compania britanică va fabrica doar 130 de unități, iar comenzile vor fi acceptate doar în urma unui avans de 250.000 de lire sterline (aprox 275.000 de euro). Prețul unui exemplar Lotul Evija este de 1,7 milioane de lire sterline (1,9 milioane de euro).

Adaugă un comentariu