MAI, Cod Rutier 2020: trotinetele electrice, interzise pe trotuar

Trotinetele electrice intră în atenția Ministerului de Interne, care propune o serie de reguli privind folosirea acestora în spațiul public.

Citește și:

Primăria Capitalei a alocat 10 milioane de euro pentru construcția de piste pentru biciclete

Povestea unei false amenințări comise de taximetriști la adresa trotinetelor

Mulți bucureșteni închiriază trotinete electrice și dispar cu ele. 10% din scutere au dispărut în doar 2 zile

Ai nevoie de permis pentru a conduce trotinete electrice? Ce spune managerul unei companii de închirieri

Agenția de Mediu: Trotinetele electrice trebuie folosite doar la periferia orașului

Reglementarea folosirii trotinetelor electrice în spațiul public se apropie de materializare, lucru indicat de un nou proiect de lege, supus dezbaterii de către Ministerul Afacerilor Interne.

Într-o postare publicată pe pagina de Facebook a MAI, trotineta electrică este definită ca „vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric.’ Pe lângă limitarea vitezei maxime, se cere ca aceste mijloace de transport să fie echipate cu iluminare și cu inserții reflectorizante, pentru a putea fi folosite pe timp de noapte în condiții de siguranță.

Cât despre utilizarea trotinetelor, proiectul propune ca acestea să fie conduse pe trotuar doar acolo unde există pistă de biciclete; în lipsa pistelor special amenajate, trotinetele „vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h’. Atunci când nu se află în mișcare, „trotineta electrică oprită sau staționată pe partea carosabilă trebuie așezată lângă și în paralel cu marginea acesteia. Trotinetele electrice pot fi oprite sau staționate și câte două, una lângă alta’, se mai menționează în acest proiect de lege.

Cei care utilizează trotinetele electrice trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani; casca de protecție este echipament obligatoriu pentru cei cu vârsta mai mică de 16 ani. Totodată, transportul pasagerilor este interzis.

Nerespectarea acestor norme ar atrage asupra utilizatorului amenzi cuprinse între 870-1.160 de lei, întrucât constituie contravenție aparținând clasei a III-a de sancțiuni.

Adaugă un comentariu