Apariția lui 3/12 HP, primul FIAT din istorie

Italianii de la FIAT (Fabbrica Italiana di Automobili Torino) au scris istorie de-a lungul vremii cu modelele fabricate, unele pline de eleganță, altele reușite și vândute în milioane de exemplare. Care a fost însă prima mașina marca FIAT?

Actul de naștere al “Societe Anonima Fabbrica Italiana Automobili Torino” a fost semnat la 11 iulie 1899, la Palazzo Bricherasio din Torino.

Unul dintre membrii consiliului era Giovanni Agnelli, cel care avea să ajungă în scurt timp șeful FIAT. Prima fabrica a companiei, inaugurată pe Corso Dante în 1900, avea 150 de angajați și a produs la început 24 de mașini.

Printre primele modele produse s-a numărat și 3/12 HP, din care au fost construite 8 mașini. Automobilul era dotat cu un motor cu o capacitate cilindrică de 679 cc ce propulsa vehiculul cu o viteză maximă de 35 km/h. Acesta consuma 8 litri de benzină la 100 de kilometri parcurși, un record la acea vreme.

Modelul 3/12 HP cu patru locuri (câte două față în față) avea trei viteze și nu era dotat cu treaptă de marșarier. Doar câteva modele au supraviețuit până astăzi, unul dintre ele fiind în Marea Britanie, la National Motor Museum.

Adaugă un comentariu

Articole similare