Mașina din plastic, proiectul lui Henry Ford

Henry Ford s-a născut pe data de 30 iulie 1863, în districtul Wayne, Michigan. Fiul unor emigranți irlandezi, Henry Ford a realizat primul său automobil în anul 1896. În anul 1903 acesta și-a deschis o afacere la Detroit și vreme de 19 ani a vândut în toată lumea peste 15 milioane de automobile Model T.

Unul dintre cele mai puțin cunoscute proiecte ale sale a fost o mașină concepută din plastic sau din soia. Invenția realizată în februarie 1941 se numea mașina din soia datorită caroseriei despre care se presupune că ar fi fost realizată dintr-un fel de plastic pe bază de soia, produs la laboratorul de la Greenfield Village.

Există însă voci avizate care afirmă că numele de mașina din soia este un mit deoarece până acum nu s-a obţinut niciun fel de plastic pe bază de soia. Cel mai probabil, caroseria era fabricată din plastic fenolic sau bachelită, o rășină sintetică, din familia fenoplastelor, obținută în formă brută prin reacția de condensare dintre aldehida formică și fenoli într-un mediu alcalin.

Masina din plastic a fost distrusă

Mașina fusese elaborată în Dearbordn, Michigan de către Bob Gregorie și avea o carcasă fabricată din tuburi fine de oțel. Cele 14 bucăţi ale caroseriei precum şi ferestrele din plastic alcătuiau o structură foarte uşoară şi simplă. Gregorie a decis să distrugă modelul, după două apariţii publice în vara lui 1941, la Michigan State Fair şi Dearborn Days, scrie historia.ro.

Adaugă un comentariu