Povestea mașinii în care se afla arhiducele Franz Ferdinand, victima asasinatului din pricina căruia a pornit Primul Război Mondial

Au trecut mai bine de 100 de ani de la izbucnirea Primului Război Mondial, dar startul conflictului generează și astăzi ample controverse.

Istoricii susțin că atentatul de la Sarajevo a fost principala cauză a conflictului mondial dintre 1914 și 1918. În atentatul de pe 28 iunie 1914 au fost împușcați mortal arhiducele Franz Ferdinand și soția sa, ducesa Sophie Albina Chotek, de către extremistul sârb Gavrilo Princip.

Mașina decapotabilă, elementul cheie

Ducele și sotia sa, Sophie, mergeau prin Sarajevo într-un convoi compus din patru mașini. Cei doi ocupau al doilea automobil din acest convoi. Automobilul era o mașină decapotabilă marca Gräf & Stift Double Phaeton condusă de Otto Merz, un viitor pilot al echipei Mercedes.

Cursa care n-a fost cursă. Eșecul primei întreceri de mașini din istorie

Astfel, mașina rulând destul de încet, extremistul Gavrilo Princip a avut destul timp să scoată pistolul și să tragă mai multe focuri de armă. Niciun obstacol nu s-a opus gloanțelor. Istoricii afirmă că mașina cu pricina a avut un rol important în ducerea la bun sfârșit a atentatului.
Automobilul și uniforma pătată de sânge a lui Franz Ferdinand se află în Muzeul de Istorie Militară Heeresgeschichtliches din Viena, Austria.

În urma atentatului, la 28 iulie 1914, Austro-Ungaria declară război Serbiei, marcând astfel începutul Primului Război Mondial.

Adaugă un comentariu

Articole similare