Studiu: cu cât este mai ieftin „combustibilul” pentru mașinile electrice

Știm deja că mașinile electrice sunt mai ieftin de rulat decât cele cu ardere internă. Acum am aflat și cu cât. Sau, mai bine zis, de câte ori!

Citește și:

Românii sunt liderii Europei în ce privește interesul față de mașini electrice

Vânzările de mașini electrice s-au dublat în toată lumea! Care este cel mai de succes model

Un studiu efectuat de publicația auto britanică Parkers a vrut să afle cât de avantajoase sunt mașinile electrice – în comparație cu cele diesel sau pe benzină – în ceea ce privește cheluiala pe „combustibil’. Faptul că sunt mai ieftine de rulat nu este o surpriză, însă discrepanța de preț este impresionantă.

În medie, „combustibilul’ pentru o mașină electrică te costă cu până la de trei ori mai puțin comparativ cu una cu motor cu ardere internă. Studiul a fost efectuat analizând prețurile pentru benzină și motorină din benzinăriile britanice, apoi pe cele ale energiei electrice pentru consumatorii casnici. Nu au fost luat în calcul tarifele de încărcare la stațiile electrice publice, întrucât acestea pot să difere considerabil de la un furnizor la altul.

Ca exemple concrete: proprietarii de Kia e-Niro sau Renault Zoe pot parcurge până la 46 de kilometri cu un singur euro (cei care au Tesla Model 3 ajung și ei până la 45 de kilometri), în timp ce un proprietar de Ford Fiesta plătește aceeași sumă pentru doar 13 kilometri. O Dacia Sandero Stepway – de asemenea menționată ca exemplu în această analiză – echipată cu motorul dCi de 95 CP va parcurge nu mai mult de 14 kilometri cu un euro de combustibil.

În ciuda acestor beneficii observate pe termen lung, mașinile electrice sunt descurajatoare acum, prin prisma prețului de achiziție ridicat. Contrastul de preț între mașinile electrice și cele cu combustie internă se va șterge ușor, ușor în următorii ani, estimează producătorii auto. Este de așteptat ca și prețul la energie electrică să crească pe fondul unui consum ridicat, însă e puțin probabil să îl echivaleze prea curând pe cel al benzinei sau dieselului.

Adaugă un comentariu