Mașinile fără șofer s-ar putea regăsi în curând pe străzile Clujului. Compania Bosch face teste

Mașinile fără șofer s-ar putea regăsi în curând pe străzile Clujului, cel puțin în stadiu de testare. Compania Bosch testează de ani de zile aceste automobile și a solicitat autorizații și pentru teste în teren.

Mașinile autonome vor avea însă doi oameni la bord, pentru a interveni în orice moment de pericol. Compania intenționează și construirea unei piste de încercare la marginea orașului.

Mașinile fără șofer sunt dezvoltate de Bosch în fabrica de la Cluj, iar compania lucrează la sisteme de radar și de video, la dezvoltarea diverselor funcții de conducere autonomă, la tehnologii pe bază de inteligență artificială și la sisteme de direcție asistată electric, arată Dennis Raabe, șeful centrului de inginerie.

La sediul companiei din Ardeal sunt dezvoltate o serie de softuri dar sunt testate și componente mecanice, pe bancuri de probă, care să asigure autonomia unei mașini fără șofer. Acum automobilele sunt mereu sub controlul șoferului, însă sunt testați algoritmii în diverse situații, pentru a se vedea ce lucruri recunosc în trafic și în ce mod pot fi îmbunătățiți.

Dacă Bosch va obține autorizația de a testa mașini autonome în Cluj, automobilele nu vor rula singure pe stradă. Doi oameni vor fi în habitaclu, unul va fi atent la drum și va interveni dacă este nevoie, iar altul va urmări datele colectate.

‘Încercăm să obținem autorizație pentru a face teste în anumite zone. Nu putem să începem cu centrul Clujului (…) Întâi suntem în discuții și primim feedback și, în final, dacă vom obține autorizația vom face testele cu două persoane în mașină’ a precizat Dennis Raabe.

Sursa: libertatea.ro

Adaugă un comentariu