Mercedes va oferi camioane autonome din 2025

Mercedes nu ramane insensibil la eforturile de dezvoltare a masinilor autonome si anunta camioane care se conduc singuire incepand din 2025. Tehnologia care va face posibil acest lucru exista deja, pe Clasa S.

Mercedes a anuntat ca va introduce in productia de serie camioane care accelereaza, franeaza si vireaza independent, fara interventia soferului, incepand din 2025. Liderul segmentului de vehicule comerciale, Mercedes intentioneaza astfel sa isi pastreze avansul tehnologic fata de competitorii sai.

Mercedes a demonstrat viitoarele tehnologii pe un prototip dezvoltat pe baza modelului Actros, dar baza de pornire sunt sistemele inteligente de asistenta care au fost deja introduse pe piata odata cu noua Clasa S. Prototipul a parcurs un segment din autostrada A14 din Germania inca nedeschis traficului rutie, aflat in zona Magdenburg. In timpul testului care a durat 45 de minute, camionul a redus viteza si, la un moment dat, a incetinit pe partea dreapta a autrostrazii atunci cand o masina de polities-a apropiat in viteza din spate.

Camionul analizeaza traficul cu ajutorul a patru senzori cu laser si o camera stereoscopica, sistemul procesand in acelasi timp informatii despre traficul curent, topografia si conditiile drumului. Sistemul permite rularea in modul autonom pana la viteze de 90 km/h, soferul putand interveni in orice moment pentru a prelua controlul.

Camionul demonstrat de Mercedes nu poate inca schimba benzile de mers sau depasi alte masini, dar specialistii Mercedes lucreaza la aceste aspecte. Pana la data introducerii in productia de serie, se asteapta modificarea legislatiei astfel incat sa li se permita soferilor sa isi ia mainile de pe volan pentru perioade de timp extinse. Sistemul ar putea extinde timpul dintre pauzele obligatorii, apreciaza specialistii Mercedes.

Adaugă un comentariu